În 1953 ia ființă, ca ”satelit” al lui Dinamo București, Dinamo Pitești. Până atunci, supremația în fotbalul piteștean fusese deținută de Sporting Pitești, care însă nu reușise nici măcar o prezență în primul eșalon!!

În 1961, Dinamo Pitești promovează în premieră în A, iar în 1966 reușește prima performanță, ajungând în optimile Cupei Europene a Târgurilor (actuala Liga Europa), eliminând pe Sevilla, Toulouse (5-1 în retur, după 0-3 în tur!!) și cedând în fața lui Dinamo Zagreb.

În 1968, Dinamo Pitești adoptă denumirea de FC Argeș și devine primul club exclusiv de fotbal înființat în România de la mijlocul anilor ‘40 încoace.

Aflată deja în epoca Dobrin, echipa va cuceri două titluri pe parcursul a doar șapte ani: în 1972 și 1979! Ultimul, după un decisiv 4-3 împotriva contracandidatei Dinamo (București), în deplasare, în ultima etapă! La ambele, antrenor a fost legendarul Florin Halagian, iar vedetele se numeau Olteanu, I. Barbu, Radu I (în ‘72), Cristian, D. Nicolae, Radu II (în ‘79), plus, în ambele cazuri, Dobrin.

Memorabile rămân victoriile cu Real Madrid (2-1 la Pitești, în 1972, în CCE), Valencia (2-1 la Pitești, în 1978, în Cupa UEFA) și eliminările lui Panathinaikos (în 1978, în Cupa UEFA) și AEK Atena (în 1979, în CCE). Dar și un 0-7 cu Celta Vigo (în 1998, în Cupa UEFA)… A jucat două finale în Cupa Balcanică și una în Cupa României.

Antrenorul Leonte Ianovschi a pus la punct, acum câteva decenii, o școală de fotbal extraordinară la club. Aproape an de an, începând din deceniul șapte, această școală a produs jucători de calitate. Să-l amintim doar pe Dobrin și pe cei din ultimii ani, Neaga, D. Coman, N. Dică, Cr. Tănase, plus cel mai bun jucător român de după ”Generația de aur” (alături de Chivu), Mutu.

După ”boom”-ul anilor ‘70, Argeșul a intrat într-un con de umbră. O vreme, în denumire a apărut și numele Dacia, celebra uzină de automobile din zonă patronând clubul.
FC Argeș s-a desființat, intrând în faliment, în 2013, pe când se afla în Liga a II-a. Au fost create ”clone”, SCM Argeșul, Academica Argeş, dar și FC Argeș 1953, susținută de suporteri.

Însă, în vara anului 2017, FC Argeș a fost reînființat, Primăria Pitești achiziționând brandul și ”aplicându-l” peste SCM Pitești (fosta SCM Argeșul). Aceasta tocmai promovase, în premieră, în Liga a II-a, cu Nicolae Dică antrenor (trecut apoi la FCSB). Practic, FC Argeș a absorbit pe SCM Pitești.

***

Până în anii ‘90, adică până la Hagi, Dobrin a fost considerat cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc. Nicolae Dobrin s-a născut la 26 august 1947, la Pitești, și este un produs al actualului club FC Argeș. A fost cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată în Divizia A, debutând la Dinamo Pitești la 1 iulie 1962, pe când avea doar 14 ani și 10 luni!! Toată cariera sa la nivel înalt s-a petrecut la FC Argeș, pe care a dus-o spre cucerirea celor două titluri naționale.

A făcut parte din lotul naționalei României (pentru care debutase la 19 ani neîmpliniți) la turneul final al CM din 1970, din Mexic, dar nu a fost utilizat deloc de rigidul antrenor Angelo Niculescu!

În 1972 a avut o ofertă de la… Real Madrid, dar nu a putut-o onora, conducerea țării blocându-i plecarea. În același an, la 14 decembrie, a fost invitat la meciul de retragere al marelui Gento, alături de acesta și de Eusebio jucând în tricoul Real-ului!

A fost desemnat de trei ori cel mai bun jucător român al anului (1966, la prima ediție, 1967, 1971). Supranumit ”Prințul din Trivale”, a fost un fotbalist fabulos, mijlocaș sau atacant, sclipitor prin tehnică și viziune a jocului.
După retragerea din activitatea de jucător (spre finalul carierei a jucat la CS Târgoviște) a fost antrenor, conducând de mai multe ori pe FC Argeș.

S-a stins din viață, bolnav, la 26 octombrie 2007, la Pitești. Avea doar 60 ani. Stadionul din Pitești îi poartă numele. A fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.