Foto: Emanuel Titus Ilieși / Mediafax Foto

Numeroase controverse în jurul a ceea ce ar fi trebuit să fie derby-ul vestului, între UTA și Politehnica, programat ieri, la Șiria. Pentru a lămuri tot ceea ce s-a întâmplat în jurul acestei întâlniri, am stat de vorbă cu team-managerul formației alb-violete, Zoltan Feher, prezent la stadion încă de la ora 14:00, în calitate de delegat. Dialogul rezultat îl redăm în cele ce urmează…

Zoltan, să o luăm cu începutul, și anume cu sosirea ta la stadionul „Otto Greffner”…
Ca de obicei, noi, cei din staff, plecăm mai repede spre stadion, cu echipamentul și cu toate materialele necesare. E vorba de mine, de Ciprian Freanț, Flavius Muntean și maseurul Pavel Hanciuc. Am fost întâmpinați la intrarea în stadion de vreo zece paznici. M-am identificat cu ID-ul de la Federație, le-am spus cine sunt, de ce am venit mai repede. Mi-au răspuns că nu ne lasă să intrăm. Le-am spus că nu au cum să ne interzică accesul, pentru că suntem membri ai staff-ului, fapt dovedit și de ID-uri. Ne-au spus că putem să fim cine vrem, că oricum vom intra doar dacă vor ei, moment în care unul dintre paznici mi-a și pus mâna pe tricou, la baza gâtului. Am spus că nu e cazul să începem așa, și oricum vom intra, pentru că avem acest drept, de a pregăti vestiarul până la sosirea echipei.

La ce oră s-a petrecut acest incident?
La ora 14:00. Până la urmă am intrat, dar i-a oprit apoi pe cei care se aflau în spatele meu, într-o mașină a clubului, în care erau Flavius Muntean și maseurul. Nu știu care au fost discuțiile, dar apoi au intrat și ei.

V-a întâmpinat cineva din partea gazdelor după intrarea în stadion?
Ne-a întâmpinat delegatul UTA-ei, Claudiu Drăgan. Au început apoi să sosească arbitri, dar la un moment dat chiar m-am mirat, pentru că era trecut de ora 15:00 și nu ajunsese observatorul de joc, Viorel Lolea. A apărut și dânsul într-un târziu. I-am povestit ce s-a întâmplat până atunci și am rămas surprins să aud că a fost și dânsul reținut la primul filtru, pe strada principală. L-a oprit circa 20-25 de minute Poliția Locală, care i-a și adresat injurii și a putut pleca mai departe abia după ce a contactat pe cineva din staff-ul UTA-ei.

Să trecem la un alt capitol important, ședința tehnică. Cum s-a desfășurat?
Ca la orice ședință tehnică, au fost prezenți delegații celor două echipe, Claudiu Drăgan de la UTA și eu din partea clubului Politehnica. Au mai fost membrii Jandarmeriei, Poliției, Serviciului de Ambulanță, firmei de pază, arbitrii și observatorii. Domnul Lolea a făcut o introducere în care a relatat toate cele întâmplate până atunci și le-a spus gazdelor că dacă el, în calitate de oficial, a avut parte de un astfel de tratament, nici nu vrea să se gândească la ce vor păți suporterii celor două echipe. De asemenea, le-a adus la cunoștință celor de la UTA că, în calitate de organizatori, sunt responsabili de tot ceea ce se petrece atât în stadion, cât și în perimetrul din jurul stadionului.

Știu că au fost chemați și reprezentanții suporterilor timișoreni la un moment dat…
I-am contactat telefonic pe Sebastian Novovic și Cristian Brâncovan, le-am spus că ar fi bine să fie și ei prezenți la ședința tehnică. Au intrat în sală, moment în care un domn, cred că reprezentantul firmei de pază, împreună cu Claudiu Drăgan, au sărit în sus, întrebând cine i-a chemat cei doi acolo. Le-am spus că eu i-am chemat, pentru că e un meci cu grad ridicat de risc, deși Jandarmeria l-a catalogat ca unul cu un grad mediu de risc. Cei doi au fost apoi invitați să părăsească sala. Li s-a spus că vor fi chemați și ei la discuții ulterior. Și au părăsit-o, fără incidente.

Cine a rămas în sală?
Au rămas reprezentanții televiziunii Digi Sport, cei doi delegați, observatorii, reprezentanții Grupării Mobile de Jandarmi și a Poliției Locale. Au început discuțiile legate de organizare, reprezentantul Jandarmilor i-a spus domnului observator Lolea că e o situație specială și că din nou ar vrea să întrebe dacă se poate permite accesul spectatorilor care au bilet în incinta stadionului. Moment în care delegatul UTA-ei, Claudiu Drăgan, a fost foarte vehement și a spus că nu vor intra pe stadion, că vor rămâne afară. Am intervenit și am întrebat ce se întâmplă cu alți suporteri timișoreni, care au bilet și care, poate, nu au venit organizat cu galeria. Mi-a spus că nu vor intra nici ei, că nu e problema lor și că din punctul lor de vedere, niciun suporter timișorean nu va intra la meci.

Cum ai reacționat în acel moment?
Eu le-am explicat tuturor celor prezenți că, din punctul meu de vedere, clubul UTA a comis mai multe greșeli organizatorice. Vorbesc pe regulament. Au greșit în primul rând cu acel comunicat pe care l-au lansat pe site, cu o zi înainte, în care au indus în eroare opinia publică și inclusiv pe proprii suporteri. Au menționat acolo că suporterii timișoreni vor intra pe stadion doar în număr de 70, adică 5% din capacitate. Iar în ROAF (n.r. Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice) se precizează foarte clar că e vorba de minimum 5%, nu doar 5%.

Așadar, conform ROAF, la meci ar fi putut asista mai mult de 70 de suporteri timișoreni…
Sigur că da, dacă nu e rea voință. Însă exact despre asta a fost vorba în cazul UTA-ei și, practic, a fost pentru a doua oară când au procedat astfel. Și în sezonul trecut, pe „Motorul”, au procedat la fel, deși s-a văzut foarte clar că erau locuri libere pe stadion. La fel a fost și ieri…

De altfel, pe „Motorul” a fost o peluză întreagă goală…
Exact. Iar acum se putea foarte bine ca peluza nord să fie pusă la dispoziția fanilor noștri, la câți spectatori au fost prezenți pe stadion. Deci, cei care au compus acel comunicat, ori au fost rău intenționați, ori nu au cunoscut regulamentul. Am discutat aceste lucruri și cu managerul general al UTA-ei, Codru Grădinariu, înaintea ședinței tehnice.

Care a fost răspunsul lui?
Problema e că acest domn, pe toată durata zilei de ieri, a încercat să imprime ideea atât observatorilor, arbitrilor, cât și reprezentanților media că biletele cumpărate de suporterii timișoreni ar fi false. I-am explicat că nu se pune problema de așa ceva, i-am explicat și de acel articol legat de cei 5%, și ne tot spunea că, din punct de vedere organizatoric, nu pot asigura măsuri de securitate. Probabil că ar fi putut, dacă înainte și în timpul meciului nu se plimba cu șapte „gorile” după el în toate zonele stadionului. Acest manager general mi-a lăsat un gust amar…

„Oficialii noștri au fost înjurați și scuipați”

Ce s-a întâmplat înaintea meciului, în tribuna principală?
Pe lângă cele 70 de bilete, conform protocolului, au asigurat oficialilor noștri zece invitații. Mult spus, de fapt, invitații, pentru că nu le aveau tipărite. Ne-au spus doar să venim și ne așează ei și nu e nicio problemă. Doar că i-au poziționat în mijlocul spectatorilor arădeni, fiind înjurați și scuipați de cei aflați în zona respectivă.

Practic, din ce am înțeles, nu li s-a asigurat niciun fel de pază și nu a existat niciun fel de delimitare între oficiali și ceilalți spectatori…
Exact, exact. După care acest manager general ne-a spus că totul a fost din cauza oficialilor noștri, deoarece unul dintre ei, inconștient fiind, a venit cu fularul și tricoul lui Poli pe el. Codru Grădinariu să nu uite că, la meciul tur, atât el, cât și ceilalți oficiali ai UTA-ei, au fost frumos poziționați în tribuna oficială de pe „Dan Păltinișanu”, deși au venit și ei cu fulare alb-roșii la gât. Un lucru firesc, până la urmă.

De altfel, și ieri, Codru Grădinariu a purtat la gât un fular al UTA-ei…
Exact. Din nou, o dovadă a lipsei totale de organizare. Nu se poate să-i arunci pe oficialii oaspeților în mijlocul tribunei. Nu aveau cum să aibă siguranță sau protecție acolo. Era imposibil. Mi-a lăsat un gust amar și domnul Alexandru Meszar, care a intrat la un moment dat în sala în care se ținea ședința tehnică, iar toți cei de acolo ne manifestam regretul că echipele nu sunt încurajate de galerii. Acest domn ne-a spus că nu are rost să vorbim atât despre suporteri, că e un subiect închis. „Să stea afară și unii, și alții. Noi ne uităm la ăștia 11 cum joacă, iar restul să-și vadă de treabă”, spunea el.

„A fost un haos total!”

A început apoi meciul, însă ai fost apoi eliminat. Ce s-a întâmplat?
Da. Însă am fost eliminat pe bună dreptate, la acea încăierare din primul sfert de oră. Nu aveam ce să caut în teren în acel moment. Eu am intrat, în încercarea de a-i despărți pe jucători, de a calma puțin spiritele. Regulamentul nu-mi permite acest lucru, am greșit și am fost eliminat. Nici nu am protestat, după cum se vede pe imagini. Până atunci, nu mai spun… Scuipături, monede aruncate către jucători și antrenori de către cei care se aflau în tribuna de deasupra băncilor…

În mod normal, când se întâmplă astfel de situații, reprezentanții forțelor de ordine îi cer crainicului să îndemne spectatorii să nu arunce cu obiecte în teren. S-a întâmplat acest lucru?
Nu s-a făcut niciun anunț, nu s-a luat nicio măsură. Observatorul însă știu că a notat în raport. Mai mult, în permanență, în timpul meciului, se plimba prin fața băncilor Codru Grădinariu, de parcă era la el acasă. El nici nu era trecut în raportul de joc, dar se plimba în voie în zona băncilor de rezerve. Lângă banca noastră de rezervă mai erau câteva persoane, probabil localnici, care stăteau chiar lângă noi. A fost un haos total. Le-am și spus că marea problemă e că nu și-au asumat greșelile organizatorice. Pornind de la modul de vânzare al biletelor, care anul trecut, dacă țin minte, s-au vândut pe bază de buletin. Codru Grădinariu tot insista că faptul că biletele sunt false.

Cum a argumentat această acuzație?
Spunea că biletele nu aveau cum să fie perfect aliniate, cum au fost în poza apărută pe pagina noastră de Facebook, pentru că erau vândute la pachet, rupte de ei la stadion și că erau puse în plicuri. Asta a fost explicația lui.

Până la urmă, putem vorbi despre un derby în cazul meciului de ieri?
La un moment dat, aveam senzația că asist la un meci amical, nicidecum un derby. Nici măcar un pic de atmosferă… Consider că, de la promovarea noastră în Liga a II-a, acest derby a avut loc doar la Timișoara. Anul trecut, când au fost aproximativ 13.000 de spectatori, iar apoi în toamnă, când au fost circa 8.000. Însă la ei, atât sezonul trecut, cât și în cel actual, acest derby nu a existat, din cauza oamenilor din conducerea UTA-ei. Intenționat au interzis accesul suporterilor noștri și au imprimat meciului această atmosferă de amical. Aceleași minciuni legate de securitate și de cei 5%, când nu vor să înțeleagă că acolo scrie „minimum 5%”. Să mergem nu foarte departe de Timișoara, la Belgrad. Păi la un Steaua Roșie – Partizan, suporterii oaspeți vin doar pe 5% din capacitatea stadionului?! Cum spuneam, din punctul meu de vedere, UTA refuză de doi ani de zile acest derby. Un derby cu locuri goale pe stadion și fără cele două galerii nu își are rostul.

„Băieții au câștigat acest meci!”

Care ar fi, în cele din urmă, concluziile deplasării de la Șiria?
Cine a vrut, a înțeles mesajul: fotbalul fără suporteri nu are sens. Tot îi aud pe domnii din Federație că trebuie să revină în prim-plan echipele de tradiție. De acord! Doar că aceste echipe de tradiție sunt urmate, fără excepție, de galerii. Dacă vrem să revină atmosfera de altădată de la meciuri, nu putem pune restricții, nu putem avea astfel de orgolii. Chiar voiam ieri să-i întreb pe cei din conducerea UTA-ei câte baxuri de apă pentru echipă au cumpărat din banii lor… Ce au făcut pentru a asigura cu adevărat un spectacol? Ei își văd de propriul interes, probabil pe niște bani frumoși. Nu au ca mine, de exemplu, două locuri de muncă, unul în adevăratul sens al cuvântului, și unul din hobby mai degrabă. Nu îmi pare rău că sunt implicat la echipă, să nu se înțeleagă greșit, dar, spre deosebire de ei, fac această muncă în primul rând cu sufletul.

Până la urmă, jucătorii nu au nicio vină pentru cele întâmplate…
Îmi pare rău pentru băieți. Chiar i-am simțit foarte motivați, montați și am fi câștigat cu siguranță dacă jucam până la final. Cu tot respectul pentru domnul Ionuț Popa, am văzut că a dat și el unele declarații, că nu ar fi retras echipa de pe teren și că se bucură de rezultat. Probabil și-a dat seama că le-am fost superiori din toate punctele de vedere. De altfel, încă de la început așa au abordat meciul, așteptându-ne pe contraatac. Sunt convins că dacă marcam din acel penalti, scorul ar fi luat proporții în a doua repriză. Dar, așa a fost să fie… A fost o decizie grea, cum spunea și domnul Cociu. Din punctul nostru de vedere, băieții au câștigat acest meci. Au câștigat, totodată, respectul celor care înțeleg cu adevărat acest mesaj. Și, revin, fotbalistic meritam cu prisosință victoria. Staff-ul a pregătit excelent meciul, din toate punctele de vedere, a studiat adversarul până în cele mai mici detalii.