Astăzi, 4 decembrie 2020, s-au împlinit 99 de ani de la înfiinţarea oficială din punct de vedere juridic a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara. Acest moment a fost marcat printr-un eveniment special adaptat la condiţiile epidemiologice actuale. „Intrarea în anul 100 al sportului politehnist” a fost celebrată, atât fizic, cât şi live-video online, alături de personalităţi importante, care şi-au pus amprenta în dezvoltarea şi continuitatea fotbalului şi sportului alb-violet sub stindardul Universităţii Politehnica.

Cu ocazia evenimentului organizat la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara s-a lansat şi cartea „Politehnica Timişoara – Un secol de istorie sportivă”, scrisă de Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii Timişoara, Constantin Florescu, preşedintele AS Politehnica, şi Nicolae Neguţ, preşedinte de onoare al AS Politehnica. Primii doi au fost prezenţi fizic, alături de Florin Drăgan, rectorul Univ. Politehnica, cunoscutul comentator sportiv Nicolae Secoşan, şi Octavian Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al clubului nostru. Nicolae Neguţ a intervenit, alături de alţi invitaţi de marcă, prin intermediul unei platforme online.

„4 decembrie înseamnă ziua înfinţării juridice a Societăţii Sportive Politehnica. Sunt momente care trezesc întotdeauna o stare de emoţie, o stare de mândrie în acelaşi timp şi de speranţă. Speranţă pentru că istoria Politehnicii a fost clădită de nişte oameni exponenţiali şi totdeauna ei au gândit spre viitor. Asta e şi obligaţia noastră, de aceea în acest 4 decembrie intrăm într-un an special, dedicat manifestărilor care vor celebra acest eveniment extraordinar pentru Timişoara, pentru Politehnică, pentru întreg Banatul. Politehnica Timişoara e mai mult decât un club, Politehnica Timişoara ca şi entitate sportivă reprezintă o stare de spirit…”, a spus Viorel-Aurel Şerban, preşedintele Politehnicii Timişoara.

„Noi suntem de fapt în Anul Centenar. Dar oficial aşa e, a început în anul 1921, e ceva specific Politehnicii, atipic pentru România. Un caz similar, înfiinţarea unei societăţi sportive înfiinţate de o universitate am constatat în timp că mai e doar la Craiova. Dar mult mai târziu, în anul 1948. În rest, societăţi sportive studenţeşti s-au înfiinţat mai târziu, la noi a fost la scurt timp după înfiinţarea universităţii. E drept, am beneficiat şi de o pasiune a marelui matematician Traian Lalescu, ceea ce cred că a dat un semnal extraordinar pentru ceea ce a însemnat secolul Politehnicii împletit împreună cu sportul. Şi în ziua de azi continuăm să ţinem spatele, de multe ori, în ceea ce oraşul nu poate, prin bazele noastre, prin faptul că dorim să avem în continuare sport. Şi nu orice fel de sport, ci sport de performanţă. Cred că valorile sportului ne caracterizează foarte bine şi pe noi – politehniştii. La mulţi ani, Politehnica! La mulţi ani, sportului din cadrul Politehnicii!”, a punctat Florin Drăgan, rectorul UPT.

Cu această ocazie s-au evocat şi amintiri din viaţa clubului de fotbal şi nu numai. „E o cifră care la prima vedere te sperie într-un fel. Doar că eu mă confund cu foarte mulţi din aceşti ani care au trecut de la înfiinţare. Şi dacă fac un calcul simplu, eu am întâlnit-o pe Poli, când ea era foarte tânără, avea doar 35 de ani în 1956, aici în zona asta unde ne aflăm acum, stadionul Ştiinţa, se decernau tricourile şi medaliile de campioni ale echipei de handbal în 11, care câştigase titlul naţional şi apoi era un meci cu CCA Bucureşti, fotbaliştii câştigaseră cu 5-0! A fost o zi foarte frumoasă – 12 noiembrie 1956. Şi de atunci, într-un fel sau altul, sunt legat de Poli, pe vremea aia Ştiinţa, acum Poli!”, a subliniat jurnalistul Nicolae „Nixe” Secoşan.

La mulţi ani, Politehnica! Obligatoriu înainte!