CSC Dumbrăvița s-a înființat în 2008, sub denumirea de CS Dumbrăvița. În 2018 a promovat în premieră în Liga a III-a, iar anul trecut a promovat în Liga a II-a, după ce a eliminat la baraj pe CSM Deva și (uriașă surpriză) pe CSM Reșița (la lovituri de departajare). Din 2019 se numește CSC Dumbrăvița.
În clasamentul sezonului de toamnă 2022, CSC a avut o prestație peste așteptări: în Liga a II-a ocupă locul 14, cu 19 puncte în 16 etape, iar în Cupa României a ajuns în faza grupelor (la prima ediție din istoria competiției cu acest format), jucând cu Rapid și CFR Cluj!
Antrenorul echipei este cel care a reușit promovarea în eșalonul secund, Cosmin Stan. Promovare la care au contribuit și trei jucători împrumutați de la Politehnica, este vorba de Moțiu, Amariei și Gologan. Primii doi se află și acum la CSC, în timp ce Gologan este la Poli. În această iarnă, Zaluschi s-a transferat de la Poli la Dumbrăvița.
În stafful de conducere sunt trei foști jucători poliste. Este vorba de Radu Suciu (director), Florin Macavei (manager al secției de fotbal) și Florin Bătrânu (coordonator al Centrului de copii și juniori).
Clubul are culorile alb-verde, este patronat de primăria locală (din cauza formei de organizare a clubului, echipa nu are drept de promovare în Liga I) și este unul polisportiv. Echipa feminină de tenis de masă a devenit chiar campioana României (sub numele de ACS Dumbrăvița) la senioare, de mai multe ori, în deceniul trecut, și a evoluat în cupele europene!!
2022 a fost un an excepțional pentru fotbalul din localitate, Dumbrăvița câștigând și Cupa Satelor, competiție națională dedicată selecționatelor de copii U13 ale comunelor și satelor din România!
Istoria fotbalului dumbrăvițean a început în jurul anilor 1949-1950, când a fost înființată echipa Stăruința. Aceasta a activat până la finalul anilor ‘90. Între 1982-1985 a existat și Vadrozsa Ujszentes, înființată de comunitatea maghiară din comună. Ambele aceste grupări au evoluat în eșaloanele județene.
Stadionul din Dumbrăviţa se numește Ştefan Dobay. Dobay s-a născut chiar la Dumbrăviţa, la 26 septembrie 1909, şi a fost legendarul internaţional ripensist al anilor ’30, de patru ori golgeter al României și unul dintre marii jucători ai romanticei Europe interbelice.
În comună este stabilit celebrul fost internațional și antrenor al Politehnicii, Emeric Dembroschi.
Prima atestare documentară a Dumbrăviței datează abia din 1891, fiind o așezare cu populație maghiară și cu numele (ulteriuor) de Újszentes. Dumbrăvița este o comună situată la nord de Timișoara, fiind practic lipită de reședința județului Timiș. În ultimii ani, populația localității a crescut fantastic (are acum 20.014 locuitori!!!), mulți timișoreni construindu-și case și mutându-se acolo. Dumbrăvița a fost desemnată în 2013, de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, drept localitatea cea mai dezvoltată din România!
Foto: CSC Dumbrăvița, promovată în Liga a II-a în 2022 (sursa: radioresita.ro)
[…] Vă invităm să lecturați și prezentarea făcută clubului nostru de cei de la Politehnica Timișoara, pe site-ul lor oficial: CSC DUMBRĂVIȚA, CLUBUL DIN CEA MAI DEZVOLTATĂ LOCALITATE A ȚĂRII […]