Politehnica Timişoara s-a numărat printre cluburile care au cerut finanţare pentru un proiect sportiv prin Apelul de proiecte 4/2021 lansat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara. Iniţiativa noastră, care vizează sportul de performanţă, a primit iniţial un punctaj insuficient pentru a fi acceptat. Totuşi, în urma contestaţiei, proiectul „Îmbunătățirea performanțelor sportive prin monitorizarea GPS a fotbaliștilor Politehnicii Timișoara” a fost admis cu un punctaj mult mai bun, urmând să beneficieze de o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 de lei.
Proiectul de implementare a unui sistem de monitorizare live prin GPS în timpul antrenamentelor și meciurilor disputate se adresează atât sportivilor legitimați în cadrul Academiei de Juniori a clubului, cât și seniorilor – ocazional, în perioadele de pregătire și evaluare a capacităților fizice. Prin implementarea acestui sistem, membrii staff-urilor tehnice ale Politehnicii Timișoara vor putea monitoriza în timp real mai mulți parametri fizici și vor putea face analiza volumului de muncă și a modului în care se lucrează, în raport cu cerințele antrenorului.
Făcând o analiză detaliată a randamentului oferit de către fiecare jucător în timpul sesiunilor de antrenament sau a meciurilor jucate se pot observa zonele în care jucătorul are nevoie să își îmbunătățească performanțele, după cum pot fi identificate și punctele forte ale fiecărui jucător, pe care acesta le poate specula în avantajul echipei. De asemenea, printr-o monitorizare constantă și prin analiza tuturor informațiilor culese se pot preveni supraîncărcări fizice ale jucătorilor și pot fi evitate accidentări, lucru extrem de important, în special la sportivii juniori. Este un sistem asemănător folosit de către cluburi europene precum AZ Alkmaar, Șahtior Donetsk, FC Bruges, KRC Genk sau Rapid Viena.
„Unul din obiectivele proiectului Politehnica Timișoara este acela de a oferi șansa tinerilor fotbaliști legitimați în Academia noastră să facă pasul către seniori, cât mai repede. Dar asta nu înseamnă să sară etape, ci să facă această trecere în momentul în care sunt pregătiți pentru un alt ritm de joc, o altă intensitate a duelurilor. Prin monitorizarea complexă și constantă a parametrilor fizici, în paralel cu evaluările făcute de către staff-ul specializat în acest sens, vom ști mult mai precis când e acel moment. Acest lucru va avea doar efecte benefice asupra dezvoltării copiilor noștri și a integrării lor cât mai rapide în echipa de seniori. Mă bucură faptul că în urma contestației depuse de către Politehnica Timișoara, specialiștii din cadrul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara au evaluat cu atenție proiectul nostru, alegând să finanțeze activități inovatoare în domeniul sportului. Aceste activități au rezultate cuantificabile și vor contribui, în timp, la dezvoltarea sportului de performanță din Timișoara”, Sebastian Novović, director imagine Politehnica Timişoara
Valoarea totală a proiectului este de 85.000 de lei, dintre care 75.000 de lei finanţare nerambursabilă prin Apelul 4/2021, respectiv 10.000 de lei din surse proprii. Implementarea sistemului de monitorizare se va face pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie. Consultant tehnic este Miodrag Todorov, antrenor specializat în pregătirea fizică în cadrul Politehnicii.