În 2010, Politehnica Iași, club fondat în 1945, numit în trecut CSMS și care dăduse câțiva internaționali României, retrograda din Liga I și se desființa.

În acel an, 2010, imediat după aceea, lua ființă ACS MU Politehnica, prin fuziunea dintre clubul prahovean Tricolorul Breaza și o modestă grupare locală, CS Navobi Iași. Înscrisă direct în liga secundă, echipa a promovat în primul eșalon în 2012, sub numele de ACSMS Iași (adoptat în anul anterior; de fapt, numele era CSMS, dar folosim varianta completă, ACSMS, pentru a-l deosebi de clubul anterior care a purtat aceeași denumire).

În 2016 notăm singura participare, all time, a unei echipe din județ în cupele europene, ACSMS jucând în Liga Europa (eliminată de Hajduk Split, după 2-2 acasă și 1-2 în deplasare). Iată cum noul club, deși cu o istorie mult mai modestă, a reușit ceea ce vechea Politehnica nu reușise vreodată.

În 2016, denumirea lui ACSMS a devenit CSM Politehnica. Însă clubul nu are încă palmaresul vechii Politehnica.

În 2018, căpitanul echipei, A. Cristea (fost jucător la FC Timișoara), a atins borna celor 100 de goluri în prima divizie a țării.

În vara acestui an, CSM Politehnica a terminat pe ultimul loc, 16, în D1 și a retrogradat.

Deși Iaşiul a avut prima universitate modernă a României, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, fondată în 1860, la scurt timp după Unirea Principatelor Române,  una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, clubul-fanion de fotbal al orașului s-a raportat mereu, prin denumire, la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din oraș.

Iași a fost capitala Moldovei între 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859-1862 și ”capitală de război” (neoficială) a României între 1916-1918.

”Dulcele târg al Ieşilor”, cu Palatul Culturii, Parcul Copou și restaurantul Bolta Rece, are un farmec extraordinar. În oraș a trăit mai mulți ani Mihai Eminescu.

Foto: A. Cristea (sursa: Facebook Muzeul Politehnica Iași)


Articol redactat de Octavian Stăncioiu, purtător de cuvânt al Politehnicii Timișoara