A evoluat doar vreo 110 minute pentru Politehnica înainte de oprirea campionatului, dar a fost suficient pentru ca Nicolae Sofran să convingă suflarea alb-violetă de calităţile sale. Muncitor şi educat, tânărul cu origini bulgare a fost transferat de Politehnica Timişoara de la Electrica şi a semnat un contract valabil pe cinci sezoane!

În vara trecută Nicolae Sofran a făcut pasul într-un eşalon superior, îmbrăcând cu succes tricoul Ghirodei în Liga 3. A evoluat în 13 partide şi a marcat un gol, postul predominant pe care a evoluat fiind cel de fundaş dreapta. Din iarnă l-a urmat pe antrenorul Octavian Benga la Politehnica, jucând sub formă de împrumut de la Electrica. A debutat fără trac la echipa noastră „în focurile” partidei cu Rapid şi nu a dezamăgit. Prin urmare la următorul joc, cu Chiajna, puştiul de 18 ani s-a regăsit în primul 11 al alb-violeţilor. „Mă simt super la Politehnica, m-am integrat în echipă între timp. Mă înţeleg foarte bine cu colegii, am progresat. Mi se pare că cel mai important lucru când joci e să ai atitudine, să fii muncitor şi să joci pentru echipă, nu doar pentru tine”, a adăugat Miky Sofran. Acesta a început fotbalul pe postul de mijlocaş dreapta, dar treptat a acoperit în diverse partide la seniori toate poziţiile din benzile laterale.

„Miky” Sofran s-a evidenţiat ca un puşti de mare viitor încă din anul 2013, când nu avea 12 ani împliniţi. Atunci, generaţia 2001 a Electricii impresiona pe plan naţional, câştigând Cupa Hagi Danone, echivalentul titlului. Din echipa antrenată de Marius Nichitean făcea parte şi David Miculescu, acum component al UTA-ei. Dacă nu era pandemia cei doi foşti colegi s-ar fi înfruntat într-un frumos derby Timişoara – Arad în primăvară. „Am fost colegi la Electrica, sunt amintiri foarte frumoase… Aveam o relaţie bună cu el şi ne-am înţeles tot timpul, era frumos să jucăm, era un duel interesant”, a spus Nicolae Sofran. Electrica a reprezentat apoi România în competiţia pe naţiuni din Londra, unde s-a clasat pe locul 28 în lume. „Am jucat pe Wembley, eram mici şi vă daţi seama, la 12-13 ani să joci pe Wembley e ceva wow! Să sperăm că mai ajung să joc încă o dată acolo!”, a rememorat „Miky”.

Visul de a reveni ca fotbalist în Anglia nu pare o iluzie aşa de îndepărtată ţinând cont de ambiţia sa. Născut pe 3 octombrie 2001, la Timişoara, Miky Sofran s-a obişnuit de la o vârstă fragedă să evolueze într-o competiţie de seniori, pentru Electrica, acolo unde a jucat şi alături de fratele său mai mare, Sebastian. „Echipa mare era în Municipiu, în al doilea an în care am început să joc la seniori am şi promovat în Campionatul Judeţean, de la 14-15 ani am început să joc la seniori”, a subliniat cel care încă poate fi considerat junior.

Prescurtarea sau porecla sa de Miky vine de la faptul că acest prenume e echivalentul lui Nicolae în bulgăreşte, tânărul jucător având prin părinţii săi origini la sud de Dunăre. Iar numele de familie a dat deja bătăi de cap jurnaliştilor, care cel mai adesea îl scriu greşit. „Toată lumea, era deja un complex pentru mine numele, la toată lumea trebuie să explic de ce îi cu S, nu cu Ş”, a mai spus Miky Sofran.

Adolescentul a vorbit şi despre colegii pe care-i admiră din lot: „Nu am preferinţe între colegi, mă înţeleg cu toţi, cred că nu am avut vreodată un conflict cu un coleg. Atâta timp cât toţi punem umărul, nu avem grupuleţe sau bisericuţe. La Munteanu aş spune că mă inspiră profesionalismul lui, iar la Scuti, foarte mult, munca şi atitudinea. Contează foarte mult, pentru noi ca şi copii, să avem asemenea exemple, e ceva extraordinar. Important e să îi şi asculţi. Pentru că ei ştiu prin ce treci tu, ei au trecut şi atunci te ajută foarte mult”.

Pe plan internaţional Sofran e fan declarat Sadio Mane. „Aş zice că de la Liverpool îl apreciez pe Sadio Mane, mi se pare exemplar, e genul meu de jucător: munceşte mult, nu comentează… Te inspiră, te face şi pe tine să-ţi doreşti mai mult”, a explicat puştiul Politehnicii. Acum el e foarte nerăbdător ca următorul sezon să înceapă şi dacă e posibil cu galeria viola pe baricade: „Eu mi-aş dori, mai ales pentru noi, care suntem echipă a suporterilor, fanii ar fi cel mai important lucru, şi să începem noul sezon, că până la urmă nu se ştie dacă va începe”.

Exemplar şi ca elev

Modestia e un alt atribut al celui care măsoară aproape 1,80 metri înălţime. „Eu spun că am fost bine educat de mic. Am fost învăţat să muncesc, să respect oamenii şi, într-un fel, părinţii m-au sfătuit să merg pe ambele planuri, şi sport şi şcoală… căci nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Multă lume nu înţelege de ce merg pe ambele planuri. Am avut şi probleme la şcoală, unele absenţe datorate activităţii sportive, dar totul s-a încheiat cu bine”, mărturiseşte Nicolae Sofran. Drept dovadă, în această vară Miky a impresionat prin notele luate la importantele examene de Bacalaureat: 9,35 la Limba şi literatura română, 9,05 la Matematică şi 9,80 la Geografie. O medie de 9,40 la BAC, care îi permite să aleagă şi o facultate foarte bună.„Voi merge chiar în cadrul Universităţii Politehnica, la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi, deoarece am făcut liceu de profil economic, mi se pare normal să merg mai departe în acest domeniu”, a precizat Sofran.

La fel ca altor fotbalişti, nici lui Miky nu i-au picat bine lunile de primăvară petrecute departe de gazon din cauza pandemiei. „De trei-patru ani fac acelaşi lucru în continuu, şcoală-antrenament, şcoală-antrenament, sunt obişnuit tot timpul să am activitate. Şi atunci, pandemia asta, într-un fel psihic te oboseşte…”, a conchis Sofran, care a încercat să vadă şi partea plină a paharului: „Eu m-am pregătit pentru Bacalaureat, am avut probleme că nu am putut să merg la şcoală şi atunci într-un fel carantina a fost bună pentru mine”.