Seria amicalelor din această vară se va încheia mâine seară pentru Politehnica Timișoara. De la ora 20:00, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, alb-violeții vor evolua în compania prim-divizionarei din Republica Moldova, Zimbru Chișinău. Vorbim despre una dintre cele mai galonate grupări basarabene, în compania căreia vechea Poli a disputat un amical, la Chișinău, la începutul acestui deceniu. Jocul cu formația pregătită de Serghei Secu va prilejui și prezentarea lotului polist pentru sezonul ce va începe într-o săptămână.

Zimbru Chișinău a luat ființă în 1947, în Republica Sovietică Socialistă Moldova, devenită parte a URSS după cel de-al doilea război mondial. De-a lungul anilor, a purtat mai multe denumiri, precum Dinamo, Burevestnik, Moldova, Avântul sau Nistru. În perioada sovietică, a petrecut 11 sezoane în prima divizie, între 1956 și 1983, reușind cele mai importante performanțe în 1956 – când a încheiat pe locul 6, într-un eșalon de elită ce număra 12 formații, și în 1963 – când a acces în sferturile de finală ale Cupei Uniunii Sovietice.

Imediat după dizolvarea URSS, Zimbru s-a remarcat drept principala forță a fotbalului din Republica Moldova, cucerind, până la finalul deceniului, opt titluri de campioană: 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999 și 2000. De asemenea, are în palmares șase Cupe ale Moldovei: 1997, 1998, 2003, 2004, 2007 și 2014. A intrat într-un con de umbră după apariția pe firmament a transnistrenilor de la Sheriff Tiraspol, un club cu o potență financiară mult mai mare și care a dominat autoritar fotbalul din Republica Moldova în ultimele două decenii.

În prezent, Zimbru Chișinău ocupă locul 5 în Divizia Națională (din 8 echipe), cu 13 puncte acumulate în primele 14 etape. De notat că în Republica Moldova se joacă după sistemul primăvară-toamnă, astfel că în acest moment ne aflăm la mijlocul sezonului competițional. Golgeterul grupării din capitala Moldovei e Ion Nicolăescu, tânărul mijlocaș marcând de patru ori în actualul sezon pentru galben-verzi.

De la începutul actualei stagiuni, Zimbru e pregătită de Serghei Secu, sosit de la o altă prim-divizionară, FC Sfîntul Gheorghe. În lotul basarabenilor se regăsesc și o serie de jucători străini, precum cubano-norvegianul William Pozo, burkinalezii Frank Yameogo și Narcisse Bambara (care a evoluat în România la „U” Cluj și Concordia Chiajna), rusul Dimitry Telegin și portughezul Hugo Neto.

Reîntâlnire după șapte ani!

Vechea Poli Timișoara a disputat un amical cu Zimbru Chișinău la 30 martie 2011, pe terenul basarabenilor. La vremea respectivă candidată la titlul de campioană, gruparea alb-violetă nu a avut viață ușoară cu galben-verzii, pe care i-au învins în prelungiri, cu 1-0, prin golul marcat de Andrei Zăgrean. Să spunem că printre cei care au jucat în 2011 contra Zimbrului se regăsește un singur component actual al Politehnicii, fundașul Cristian Scutaru.

Să dăm însă citire echipei utilizate în amintitul joc de cehul Dusan Uhrin: Taborda – Krejci (45 Scutaru), Luchin, Ghionea (45 Cisovsky), Ignjatijevic – Curtean (68 Helder), Tameș, Burcă, Rocha (68 Popovici) – Magera (45 Zăgrean), Axente (70 Matei).

Turneu în Basarabia, în urmă cu 90 de ani!

Deși de-a lungul anilor Politehnica a fost despărțită de echipele din actuala Republică Moldova fie de sistemul competițional, fie de granițe, gruparea studențească a avut încă din primul deceniu de existență legături cu cele din Chișinău. În primăvara anului 1928, Politehnica a susținut un turneu în importantul oraș basarabean, disputând două amicale împotriva echipelor locale Mihai Viteazul și Sporting. Ambele jocuri au fost pierdute de timișoreni cu scorul de 1-0 și s-au disputat pe stadionul „Ferdinand I”, amenajat după Marea Unire pe locul fostei piețe germane.

Din turneul susținut de Politehnica la Chișinău, în urmă cu 90 de ani, ne-a rămas fotografia de mai sus, în care timișorenii poartă tradiționalele tricouri vărgate, iar alături de ei se află componenții echipei Sporting. Să îi și identificăm pe poliști. De la stânga la dreapta, pe rândul de sus, se află Apăteanu, I. Pop, Negru, Deheleanu, V. Chiroiu, I. Drăghici, Franțiu și T. Chiroiu, iar jos sunt Balasz, Protopopescu, Sfera, Doboșan și Ignuța.