Pentru a stopa declinul fotbalului timișorean, dr. Cornel Lazăr, fostul preşedinte al Chinezului, a pus bazele primului club profesionist din România. La 21 octombrie 1928, la Timişoara se constituie, sub forma unei societăţi pe acţiuni, FC Ripensia. Culori, roşu-galben.
La 26 octombrie 1930, profesionismul este, în sfârşit, admis de către FRFA, în cadrul acesteia creându-se Comisiunea Centrală de Football Profesionist, cu sediul la Timişoara şi avându-l ca preşedinte pe același dr. Cornel Lazăr. Ripensia nu va putea lua însă parte la campionatul intern, al echipelor amatoare, astfel că noua echipă va juca, până în 1932, când va primi “undă verde” şi pentru campionat, doar meciuri amicale, multe dintre ele cu formaţii străine. După ce, la început, fusese antipatizată de către spectatori (din cauza masivelor racolări de jucători din alte cluburi), Ripensia va deveni una dintre cele mai iubite echipe din istoria fotbalului românesc.
Ripensia, care își va disputa supremația cu Venus București, câștigă atât primul campionat național disputat în sistem divizionar, în 1933, cât și prima ediție a Cupei României, un an mai târziu, sau primul event campionat – cupă din istoria fotbalului românesc, în 1936. În 1938 elimină din Cupa Europei Centrale pe Milan, dar va ceda apoi, în sferturi, în fața lui Ferencvaros.
Are în palmares patru titluri naționale (1933, 1935, 1936, 1938) și două Cupe ale României (1934, 1936). Iată o formulă, din 1935: D. Pavlovici – Bürger, Hoksary – Deheleanu, Kotormany, Lakatos II – Bindea, Beke, Ciolac, Al. Schwartz, Dobay.
Spre deosebire de Chinezul, la Ripensia au făcut carieră mai mulți jucători de naționalitate română, precum D. Pavlovici, Chiroiu II, Deheleanu, Bindea, Sepi II, Ciolac (unii dintre ei lansați la Politehnica Timișoara). Unul dintre conducătorii clubului a fost dr. Coriolan Băran, fost primar al Timișoarei. Echipa evolua pe arena aflată pe locul unde acum este fostul stadion UMT. Aproape tot timpul în perioada interbelică, Ripensia a avut antrenori maghiari sau austrieci.
În 1948, urmare a mutațiilor produse și în sport de ”noua ordine” bolșevică, clubul este desființat.
S-a reînființat după nu mai puțin de 64 de ani, în 2012. Atunci s-a înscris în ultimul eșalon (Campionatul Municipal), iar în doar cinci ani a ajuns în Liga a II-a. A avut și două sezoane extraordinare în Cupa României, eliminând chiar o echipă de primă ligă, pe ”U” Cluj, într-un moment în care timișorenii erau în eșalonul al 5-lea! Din 2017 se află în Liga a II-a.
Are terenul propriu pe stadionul Electrica, chiar lângă fostul stadion UMT.
Între Politehnica și Ripensia s-a născut, în ultimii ani, o frumoasă rivalitate. Meciul memorabil rămâne cel din 2015, din Liga a IV-a, când alb-violeții au învins cu 6-2, meci considerat în deplasare. Au asistat atunci, pe arena Dan Păltinișanu, 6.000 de spectatori!
Ripensia se află într-un protocol de colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara.
Foto: Ripensia, campioană națională în 1938 (foto: ”Fotbal vest”)