Politehnica Timişoara, la fel ca majoritatea cluburilor sportive din ţară, a avut şi are de parcurs în această vară o serie de provocări noi. Redăm mai jos un dialog purtat cu Sebastian Novović, directorul de imagine al clubului nostru, legat de situaţia grupării alb-violete în această perioadă complicată.

Seba, cum e această perioadă grea din viaţa Politehnicii, mai ales că au apărut şi cazuri de coronavirus în cadrul lotului?

A fost o perioadă foarte dificilă, din toate punctele de vedere, financiar, sportiv, lipsa meciurilor plus, cum spuneai, cazurile de coronavirus. A fost o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit până acum şi pe care a trebuit să o gestionăm cu mare atenţie. Eu spun că am reuşit, până la acest moment, să trecem cu bine peste asta.

De bine, de rău, echipa va juca până la urmă mâine primul amical din această vară (cu CSU UVT)…

Da, dar a fost un mare pas înapoi faptul că nu ne-am putut antrena normal şi nu am putut să jucăm amicale până acum. Pentru că pregătirea echipei mergea conform unui plan bine stabilit. A fost un mare minus că nu ne-am putut desfăşura activitatea normal.

Financiar, bineînţeles, toate cluburile, precum şi Politehnica, au fost afectate. Inclusiv aceste testări pentru COVID-19 nu sunt ieftine!

Da… plus restul măsurilor pe care trebuie să le luăm, la care se adaugă incertitudinea economică din mai multe domenii. Mă refer la sponsori, toţi preferă să aştepte să vadă ce se va întâmpla. E un lucru binecunoscut că primele tăiate sunt bugetele de marketing. Se adaugă şi testările pentru Covid. E o perioadă foarte dificilă, în primul rând din punct de vedere financiar şi mai ales a felului în care suntem noi organizaţi. Nu beneficiem de bani de la autorităţile locale sau centrale, pe lângă Universitatea Politehnica, ne bazăm exclusiv pe susţinerea partenerilor comerciali, a suporterilor, şi această latură a scăzut mult în ultimul timp, neavând meciuri…

Cu toate acestea mulţi suporteri au cumpărat online produse cu însemnele clubului şi de asemenea există parteneri noi care s-au alăturat clubului.

Aşa este, noi încercăm în continuare să ne mişcăm, să ne facem treaba, în toată perioada aceasta am încercat să păstrăm legătura cu suporterii, să-i angrenăm în tot felul de acţiuni, pentru ca ei să susţină clubul în continuare. Oamenii sunt extrem de ataşaţi de tot ceea ce înseamnă Politehnica şi vreau să le mulţumesc pe calea asta pentru tot ce au făcut lunile acestea şi pentru că ne-au susţinut, altfel ne-ar fi fost foarte greu să ajungem până măcar şi în punctul acesta.

Se ştie că Politehnica era printre cluburile care susţineau ideea de a reveni în contextul actual la două serii în Liga 2. Care sunt în acest moment semnalele dinspre Federaţia Română de Fotbal?

Momentan nu se ştie nimic oficial, sunt multe semnale, dar concret nu e nimic. Eu cred că FRF ar trebui să aibă în continuare aceeaşi abordare şi să privească sezonul acesta ca unul de tranziţie pentru toate cluburile şi să încerce să le sprijine pe toate căile posibile. Altfel, nu vom face faţă, şi nu mă refer doar la Politehnica, sunt şi alte cluburi în situaţia noastră. Poate alţii nu o spun public sau nu vor să o spună, dar sunt multe în situaţia noastră. Şi va fi foarte dificil fără oameni pe stadioane. Pentru noi acest aspect e foarte important, poate pentru alţii nu contează la fel de mult, dar pentru noi e foarte important să fie oameni pe stadion. Înţelegem că nu se poate, în momentul de faţă, datorită situaţiei epidemiologice, dar în cazul acesta cred că Federaţia ar trebui să iniţieze o serie de discuţii cu cluburile, să încerce să găsească metode de a le sprijini şi, bineînţeles, campionatul să se desfăşoare în două serii, pentru un sezon cel puţin!

Noul campionat se pare că va începe la finele lunii, cu siguranţă pentru unele echipe, inclusiv a noastră, e cam devreme.

În 29 august ştim noi, astăzi, în momentul de faţă… Ar trebui privită cu mare responsabilitate problema şi ar trebui să se găsească soluţii de comun acord, între cluburile care participă în competiţii şi Federaţia Română de Fotbal, în calitate de organizator al competiţiei.  

Clubul a reuşit în bună măsură să-şi păstreze lotul avut în sezonul de primăvară. Sunt jucători cu experienţă în echipă, din acest punct de vedere cum vezi noul sezon?

Asta am încercat să facem, ştiam că nu ne permitem să facem transferuri, ştiam că avem o echipă foarte bună şi nişte băieţi extrem de ataşaţi de tot ce înseamnă Politehnica şi am încercat să-i ţinem alături de noi. E dificil să spunem în momentul de faţă cum se va desfăşura sezonul următor sau ce va fi pentru Politehnica Timişoara.

Nu vor fi transferuri spectaculoase, dar clubul îşi mai doreşte jucători tineri, de perspectivă?!

Da, acesta e unul dintre obiectivele noastre, să promovăm jucători tineri din zonă, din ţară, din propria academie, care e una foarte bună şi drept dovadă clasificarea academiei, suntem acolo sus şi asta înseamnă că producem jucători de calitate. Clubul nostru trebuie să le acorde încredere juniorilor şi noi avem încredere în ei!

S-au făcut nişte mutări importante în Centrul de copii şi juniori vara aceasta. Au venit şi oameni noi, precum Paul Codrea…

…Paul Codrea, Fane Pantilimon, sunt oameni de valoare, foşti şi actuali sportivi de valoare care din experienţa lor ne pot ajuta să trecem la un alt nivel, să fim ceea ce ne dorim să fim din punct de vedere al academiei – o şcoală de fotbal de top a României! Cred că acum, când va veni clasificarea de la FRF, aceasta va indica faptul că suntem în primele zece academii din ţară.