În play-off şi play-out, echipele intră cu punctajul total din sezonul regulat.

La play-off participă primele patru clasate din sezonul regulat, iar la play-out, celelalte şase echipe rămase. Play-off-ul se va disputa tur-retur-tur, cu un total de 9 etape, iar play-out-ul, tur-retur, cu un total de 10 etape.

Primele două clasate din fiecare serie vor disputa un baraj de promovare, în două tururi și în dublă manșă, încrucișat pe serii vecine ca număr (seria a VIII-a cu seria a VII-a). Cele cinci câștigătoare ale barajului vor obține dreptul de a evolua în sezonul următor al Ligii a II-a.

Deoarece, din sezonul 2024/25, eșalonul secund va trece la un sistem cu 22 de echipe, va mai promova din acest sezon al Ligii a III-a o echipă participantă la acest baraj: este vorba de învingătoarea unui turneu format din două tururi, dar în manșă unică (cu o echipă gazdă), turneu la care vor participa cele mai bune patru (ca bilanț) dintre cele cinci echipe eliminate în ultimul tur al barajului.

Din fiecare serie a Ligii a III-a, vor retrograda ultimele două clasate din play-out, împreună cu echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament.