Șoimii Lipova s-a înființat în 1974, prin fuziunea echipelor locale Mureșul și Luptătorul.

A promovat în premieră în eșalonul al treilea în 1980, după un baraj cu Textila Timișoara. A evoluat neîntrerupt în Divizia C între 1980-1994. Primul antrenor al echipei în această divizie a fost Toma Jurcă, ex-jucător și antrenor la UTA, ex-antrenor la Politehnica Timișoara (între 1970-1971). În 1992, Lipova a ocupat chiar locul 1 în seria a XI-a, fără a promova însă în eșalonul secund, din cauza reorganizării sistemului competițional. După 1994 joacă doar în Liga a IV-a, iar în 2010 chiar se desființează, după un incredibil 1-28 cu Frontiera Curtici, în deplasare, în D4. Se reînființează după doi ani (înscriindu-se în ultimul eșalon, D6), iar în 2017 revine în D3.

După ce a ocupat locul 2 în 2019 și 2020, în anul următor a terminat pe 1 în seria a VIII-a și s-a calificat la barajul de promovare în Liga a II-a (eșalon în care nu a participat niciodată vreo echipă din Lipova). A fost eliminată însă în turul 1 al barajului, de către Măgura Cisnădie.

A mai purtat denumirea de Șoimii-Strungul (1980-1981).

Stadionul Orășenesc din oraș este acum în renovare, astfel că Șoimii evoluează în meciurile de acasă pe stadionul Banatul din cartierul Sânnicolau Mic din Arad.

Lipova este un oraș din județul Arad, dar situat în provincia istorică Banat. Administrativ, fostele localități Radna și Şoimoş (pe raza cărora se află Basilica Papală Maria Radna, respectiv Cetatea Șoimoș) sunt acum cartiere ale Lipovei, acestea fiind situate însă dincolo de râul Mureș, așadar în provincia istorică Crișana.

În perioada comunistă, la Lipova au existat două mari unități militare, de infanterie și de tancuri, în cadrul cărora și-au satisfăcut stagiul militar mulți studenți ai actualei Universități Politehnica Timișoara.

Foto: Șoimii Lipova


Articol redactat de Octavian Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al Politehnicii Timișoara