Foto: Emanuel Titus Ilieși / Mediafax Foto

Timișoara se va reîntâlni, mâine seară, cu fotbaliștii care au reușit să umple în mod constant stadionul „Dan Păltinișanu” în urmă cu 15 ani. Divizionara secundă Politehnica va disputa un amical de suflet cu generația „Poli AEK”, care îi va readuce pe gazonul „Marelui Oval” pe Andrian Bogdan, Florin Constantinovici, Mircea Oprea, Silviu Bălace, Marius Șuleap sau Romulus Buia.

Evenimentul „Poli – unica iubire” a fost prefațat astăzi de reprezentanții celor două generații care vor fi mâine față în față. În numele celor de astăzi, antrenorul actualei divizionare secunde, Antonio Foale, s-a declarat profund emoționat de această inițiativă: „Vom avea în față un adversar redutabil. M-au cuprins și emoțiile, stând aici între doi granzi, precum Silviu Bălace și Andrian Bogdan. Sunt convins că va fi spectacol, atât în teren, cât și în tribune. Ne bucurăm că s-a ajuns la organizarea unui astfel de amical, pentru că generația Poli AEK a fost cu adevărat iubită la Timișoara”.

Căpitanul de astăzi al Politehnicii, Ioan Mera, speră ca mâine seară, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, să fie recreată atmosfera prin care Timișoara fotbalistică și-a căpătat faima în țară și peste hotare: „Acest meci îl văd ca pe un veritabil spectacol. Mă bucur că suporterii noștri s-au gândit la organizarea unui asemenea meci. Sper ca toți cei care țin cu Poli să fie mâine prezenți pe stadion, pentru că vor avea ce vedea. Vor fi pe gazon foști fotbaliști de valoare și sunt convins că va fi un meci reușit și spectaculos. Nu în ultimul rând, sper ca noi să nu ne accidentăm și să fim în formulă completă la meciul de marți, cu UTA”.

Unul dintre cei mai iubiți exponenți al acelei generații a fost, fără doar și poate, Andrian Bogdan. Portarul basarabean și-a făcut ușor loc în inima suporterilor, la fel cum și în sufletul a păstrat Timișoarei un loc aparte: „Sunt onorat și foarte plăcut surprins de această inițiativă. E frumos să ne revedem cu toții, cu foștii colegi, cu suporterii, să ne aducem aminte de acele timpuri frumoase. Am mai jucat în trei campionate, în Kazahstan, Belarus și Ucraina, poate pe bani mai mulți, dar o asemenea atmosferă n-am văzut nicăieri. M-am simțit minunat la Timișoara, mă mândresc că am jucat aici. Sper ca mâine să fie cât mai multă lume pe stadion, să se demonstreze încă o dată că la Timișoara fotbalul e iubit, iar lumea își cinstește atât foștii, cât și actualii jucători”.

Silviu Bălace, sosit la Poli în a doua parte a sezonului 2002/2003, s-a declarat, la rândul său, emoționat de revederea cu foștii săi colegi: „Vreau să îi felicit pentru această inițiativă pe organizatori. Cred că e un lucru deosebit faptul că au reușit să ne aducă din nou pe «Dan Păltinișanu», să încerce să creeze aceeași atmosferă pe care am trăit-o cu ani în urmă. Sperăm să reușim să le transmitem aceeași plăcere ca acum 15 ani, chiar dacă ne-am lăsat cu toții de niște ani de activitatea de fotbalist. Sunt bucuros că m-am întâlnit deja de astăzi cu o parte dintre foștii colegi, cu Bogdan, Șoltuz, Constantinovici, Dumitru, Șuleap… Îi așteptăm și pe ceilalți și, așa cum am spus și mai devreme, sper să fie un adevărat spectacol”.

„Se cânta «Cine e pe primul loc?»…”

Andrian Bogdan și-a amintit cu plăcere de startul fulminant pe care l-a avut Poli în sezonul 2002/2003. După primele trei runde, echipa era pe primul loc în Divizia A, reușind victorii cu FCM Bacău (2-0), Steaua (1-0 – chiar în Ghencea!) și FC Argeș (1-0).

„Îmi amintesc cu drag de primele meciuri și cum după meciul din etapa a 3-a, cu FC Argeș, se cânta pe stadion «Cine e pe primul loc?». Am câștigat cu 1-0 în Ghencea, cu o etapă înainte. A fost ceva de nedescris, pentru că nu se aștepta nimeni să avem un asemenea start. După trei meciuri nu aveam niciun gol primit și așa am făcut și eu pasul spre lotul național. Pe vremea aceea, la Poli, nu aveam vedete, eram o echipă unită, care muncea mult pe teren. Panduru ne-a alergat prin cantonamente de ne săreau papucii, era foarte strict, ne cântărea zilnic. Dar, cum am spus, am fost un grup unit, când trebuia să muncim, munceam, iar când trebuia să ne distrăm, ne distram. E drept, pe mine m-a «chinuit» mai mult Dan Stângaciu, de la care am avut enorm de mult de învățat. Mai ales, în plan psihologic, pentru că să joci cu 40.000 de spectatori nu e foarte ușor. Mai ales ca portar, când e o asemenea presiune, trebuie să te stăpânești și să iei deciziile cele mai bune”, și-a amintit Andrian Bogdan.

„Am fost leșinat vreo zece minute!”

Silviu Bălace a debutat la Poli într-un meci de referință al acelui sezon, victoria cu 1-0 de la Arad, cu UTA, care a însemnat, practic, retrogradarea vechii rivale din vest.

„Am debutat pentru Poli la meciul cu UTA, de la Arad, un meci care cred că oricărui fotbalist îi rămâne mereu în amintire. A fost meciul în care am câștigat noi cu 1-0, prin golul lui Mircea Oprea. Am încheiat meciul pe garduri, alături de galerie. Un meci special e și acel 4-3 cu Unirea Alba Iulia, când am marcat primul meu gol în Divizia A. Țin minte că am alergat spre tribuna I și am vrut să fac acel semn cu pumnul la inimă, însă de emoție am dus pumnul în dreapta pieptului. Am fost pur și simplu leșinat vreo zece minute! Au fost clipe minunate. M-am și stabilit la Timișoara și cred că am spus totul cu acest lucru”, a povestit Bălace.

Omagiu pentru cei dispăruți dintre noi

Din păcate, generația Poli AEK nu se poate reuni în formulă completă. Unii nu au ajuns din cauze obiective, în vreme ce cu alții, timpul nu a mai avut răbdare…

„Nu trebuie să-l uităm pe Călin Zanc, cel care era unul dintre cei care dădeau tonul în vestiar. De asemenea, trebuie să ne amintim și de ceilalți oameni care au fost atunci alături de noi și care au trecut în neființă. Paul Râșnoveanu, Puiu Preda, Adrian Stoicov…”, a spus Andrian Bogdan.

Amicalul de gală dintre Politehnica Timișoara și generația „Poli AEK” va avea loc mâine, de la ora 19:00, pe stadionul „Dan Păltinișanu”. Biletele au preț unic, 10 lei.