Cum ar arăta lumea dacă toate lucrurile ar fi făcute pe jumătate?

Inițiativă de promovare a facilității fiscale de direcționare a până la 20% din impozitul pe profit pentru susținerea sectorului neguvernamental

V-ați gândit vreodată cum ar arăta lumea dacă toate lucrurile ar fi făcute pe jumătate? În baza Legii Sponsorizării și a Codului Fiscal, societățile comerciale ar fi putut să direcționeze, anul trecut, peste 494 de milioane de Euro către sectorul neguvernamental. În realitate, doar 49% dintre companiile care au fost impozitate pe baza profitului pe tot parcursul anului 2017 au utilizat facilitatea fiscală, deși aceasta nu implică niciun cost pentru contribuabil.

Facilitate fiscală

Legea Sponsorizării (32/1994) și Codul Fiscal (227/2015), cu modificările și completările ulterioare, permit contribuabililor plătitori de impozit pe profit să investească în dezvoltarea societăţii românești, fără niciun cost.

Acestea pot direcționa până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale – în limita a 0,5% din cifra de afaceri – sumă ce se  scade din impozitul pe profit de plată.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferită va genera un credit fiscal, adică poate reduce impozitul pe profit cu suma integrală a sponsorizarii oferite.

Astfel, facilitatea acordată prin mecanismul de credit fiscal permite practic spnsorului să plătească efectiv suma rescpectivă către o organizație fără scop lucrativ li nu în contul impozitului pe profit.

Pentru a fi inclus în calculul impozitului pe profit pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie incheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar plata trebuie efectuată până la finele anului.

Totuși, în masura în care suma oferită drept sponsorizare depășește plafonul legal menționat mai sus, diferența poate fi acoperită din impozitul pe profit al perioadelor fiscale viitoare, până la recuperarea integrală, în termen de 7 ani.

Exemplu calcul sponsorizare

O societate comercială are la sfârșitul anului 2018 o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, un profit impozabil de 400.000 lei, iar impozitul pe profi e plată este 64.000 lei.

În aceste condiții, conform Legii Sponsorizării și a Codului Fiscal, societatea comercială poate direcționa către sectorul neguvernamental, fără niciun cost, suma cea mai mică dintre 0,5% din cifra de afaceri (25.000 lei) și 20% din impozitul pe profit (12.800 lei), adică 12.800 lei.

 

ASU Politehnica Timișoara și-a început povestea în vara anului 2012, după dispariția vechiului club patronat de Marian Iancu datorată ingineriilor financiare. Actualul club e rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnica Timișoara, una dintre cele mai prestigioase instituții educaționale din România și singurul proprietar moral și legal al clubului, și Asociația Suporterilor Timișoreni “Druckeria”, organismul juridic ce sprijină activitatea suporterilor poliști.

Druckeria, așa cum titulatura o spune este “Asociația Suporterilor Timișoreni”, nu poliști, nu alb-violeți, nu neapărat ultra, ci a noastră a tuturor. Inițiativa a apărut odată cu ordonanța FRF de a interzice accesul grupurilor neorganizate de suporteri în sectorul destinat oaspeților în deplasare. Oscilând între a “închide prăvălia” sau a continua pe cale de compromis, păstrându-ne ultima șansă de a spune ce vrem, ce simțim și ce gândim am hotărat să nu lăsăm portavocea jos, ci să încercăm să o amplificăm, să-i dăm mai multa forță. A fost un compromis nedorit, acela de a ne supune unor legi rău-voitoare și distrugătoare pentru viața tribunelor, însă necesar. Suntem suporteri timișoreni. Rolul și rostul nostru este acela de a incuraja și a susține echipa, de a reuși să injectam un plus de energie atunci când este nevoie, de acolo din tribune sau peluze. Ne-am asumat astfel inițierea unui proiect amplu, complicat, de care știam din start că s-ar putea sa nu iasă, să nu trezească interesul sau să fie o pălărie mult prea mare pentru noi, suporterii, toți voluntari, cu timp liber la dispozitie limitat.

Schimbă statistica! Direcționează până la 20% din impozitul pe profit către ASU Politehnica Timișoara și susține echipa comunității alb-violet!