Stadion Stiinta

Inaugurată în anul 1928, arena “Politehnica” (așa cum se numea la acea vreme) era una dintre cele mai cochete și moderne arene din oras, asigurând studenților “Școalei Politechnice” toate facilitățile de care aveau nevoie pentru a practica o gamă largă de sporturi, ghidându-se dupa “eterna lege – mens sana in corpore sano”, așa cum era prezentată în ziarul “Vestul” la momentul respectiv. Inaugurarea terenului a avut loc în prezența mai multor personalități timișorene ale vremii, generalul Alexandru Bunescu (comandantul Diviziei I Timișoara), inginerul Constantin Teodorescu (rectorul “Școalei Politechnice”), prefectul Dimitrie Nistor, primarul Augustin Coman, iar Tudor Chiroiu (căpitanul clubului de fotbal Politehnica Timișoara) a fost cel care a marcat momentul printr-un șut sănătos într-o sticlă de șampanie (imitând „botezul” vapoarelor). Inaugurarea arenei “Politehnica” a marcat sfârșitul unei perioade de rătăciri a Politehnicii pe toate maidanele Timișoarei. Poli avea în sfârșit o casa.
Vreme de 35 ani Politehnica (mai târziu Știinta) Timișoara a disputat meciurile pe stadionul din inima complexului universitar politehnic. Pe arena străjuită de plopi Poli a primit vizita unor formații de legendă a acelor vremuri, precum Kadima, Chinezul, A.N.E.F. sau I.T.A. (viitoarea U.T.A.).
Ca fapt divers, un amical cu I.T.A. disputat pe 25 martie 1946 a adus la stadion un public record, peste 5000 spectatori urmărind meciul pierdut de Poli cu scorul de 2-1.
Arena a cunoscut ulterior mai multe etape de modernizare. S-a redeschis în 7 noiembrie 1948, cu ocazia meciului dintre Politehnica Timișoara și CFR București, încheiat cu victoria studenților cu 1-0. Numărul de spectatori care au asistat la meciuri a crescut constant, apogeul având loc la 1 iunie 1958 când, la meciul din Cupa Dunării dintre Știința și Dinamo Praga (Slavia Praga de astăzi), presa vremii a avansat cifra de 24.000 de spectatori prezenți pe arena “23 August”, cum se numea în acea vreme. Începând cu anul 1963 echipa s-a mutat pe noul stadion “1 Mai” (actualul “Dan Păltinișanu”), însă arena “Știința” a rămas pentru totdeauna locul unde a început legenda Politehnicii. Batrânul stadion a fost adus la standardele actuale, însa păstrează încă farmecul anilor `30, `40 și `50.
După mutarea Politehnicii, arena „Știința” a fost gazdă a echipiei de rugby Universitatea Timișoara, chiar în perioada cuceririi primului titlu de campioană, cel din 1972. Tot aici și-a găsit „casa” și atletismul timișorean, care se practică și în zilele noastre pe pista din jurul terenului.
Fotbalul la nivel divizionar a revenit pe „Știința” după 1990. Aici și-a început activitatea, în 1995, AS Politehnica, gruparea înființată de Universitatea Politehnica și care a ajuns până în Divizia C. Tot în eșalonul terț și-a disputat jocurile pe acest teren Telecom Timișoara, formație cu existență efemeră, dispărută în prima jumătate a deceniului trecut.
Nu în ultimul rând, „Știința” a însemnat locul renașterii Politehnicii, fiind stadionul care a constituit cadrul promovărilor rapide din eșalonul al șaselea până în Liga a II-a într-o perioadă record, de numai patru ani!
Iată ce scria, în 1998, profesorul Ion V. Ionescu despre arena „Știința”, reintrată în circuit prin promovarea în „D” a Științei Timișoara (viitoarea AS Politehnica):

„«Arena» veche, devenită «Știința» prin anii 50, este pentru fotbalul timișorean locul sacru în care s-a format «Poli»! Poli-fotbal, Poli-handbal, Poli-rugby. Spațiul spiritual de întâlnire al profesorilor din Politehnică cu sportul pentru că aceștia s-au identificat constant cu echipele de-a lungul anilor dându-le minte și deseori caracter! Poli a fost întotdeauna o echipă legată structural de Institut și de dascălii săi. Nici chiar furia partidului din perioada sa proletcultistă n-a putut distruge această legătură!”.

(Ion V. Ionescu, Infinitul football, Editura „Augusta”, Timișoara, 2001, p. 266)

Stadionul „Știința” – vatra fotbalului studențesc din Timișoara

Situat în inima Universității Politehnice din Timișoara, este arena pe care evoluează pentru moment, Politehnica Timișoara.

Aflat între facultățile de Mecanică, Arhitectură, Electrotehnică și clădirea nouă a Bibliotecii Universității Politehnice, stadionul este amenajat la standarde înalte, dispunând de pistă de atletism (tartan), tabelă electronică de marcaj, instalație de nocturnă, precum și de facilități pentru sportivi (vestiare, dușuri, sală de forță, etc.).

Capacitate2600 de locuriRenovat in anul2012
Dimensiuni105 x 68 mAutobuzeE3, E7, E8, B16, T6, T8
SuprafataIarba naturalaPistă de atletismtartan
Tabelă electronică de marcaj Nocturnă