Echipa noastră a avut parte de un start sub aşteptări în Liga 2, într-un sezon de tranziţie pentru întregul club Politehnica Timişoara. În schimb, alb-violeţii au reuşit un parcurs admirabil în Cupa României, unde au fost eliminaţi în sferturile de finală de prim divizionara FC Argeş după executarea loviturilor de departajare. De asemenea, ultimele partide de campionat din anul 2021 au arătat o îmbunătăţire substanţială a jocului şi destule motive de optimism pentru stagiunea de primăvară.

Politehnica ocupă locul 14, cu 20 de puncte (golaveraj 18-22), la egalitate cu următoarea clasată, Viitorul Pandurii Tg. Jiu (gol. 15-19). Toate echipele au disputat 16 partide (etape) până acum. Şansele de a accede play-off-ul au rămas pur matematice, căci din sezonul regular mai sunt de disputat doar trei partide. Dorin Toma a fost antrenorul principal al alb-violeţilor între etapele 1-8, Antonio Foale a asigurat interimatul în runda a 9-a (scor 2-0 cu Brăila) iar Nicolae Croitoru a preluat conducerea băncii tehnice începând cu etapa a 10-a.

În privinţa datelor statistice ale jucătorilor, de remarcat că un singur jucător a fost permanent prezent pe gazon în această stagiune (în desfăşurare) a Ligii 2. E vorba de Nicolae Sofran, care e şi printre puţinii astfel de protagonişti la nivelul întregului eşalon. Dintre colegi, acesta a urmat la capitolul minute petrecute în teren, de Alin Ignea (1.337), Ioan Mera (1.260), Cristian Scutaru (1.251) şi Rareş Lazăr (1.231). Interesant e că, pe lângă Sofran, Politehnica mai are un jucător „sub vârstă” care a evoluat în fiecare meci de campionat – Doru Andrei.

În privinţa marcatorilor, golgheterul la zi al echipei este Erik Gerbi, cu 4 goluri în Liga 2 plus o reuşită în Cupa României – cu Rapid. De notat că atacantul italian a sosit la echipă după runda a 5-a. În ceea ce priveşte capitolul pase de gol, poziţia 1 e ocupată de Alin Ignea, cu trei assist-uri în campionat. Există un aspect inedit în ceea ce priveşte buturile. Portarul George Păduraru este unul dintre cei doar cinci goalkeeperi din Liga 2 care au reuşit să pareze o lovitură de pedeapsă în acest sezon. În cazul său e vorba de penalty-ul apărat la Giurgiu, în ultima etapă a anului, în victoria frumoasă obținută de alb-violeți, scor 2-0, chiar în ziua sărbătoririi Centenarului. Mai mult, „Pădure” are şi un assist – la Braşov (scor 1-0).

Cu 18 goluri marcate până acum, ofensiva Politehnicii este a noua din Liga 2. În timp ce defensiva, cu 22 de goluri primite, e mai bună doar decât cea a patru echipe, toate aflate în zona retrogradării, în timp ce Astra şi Csikszereda au încasat acelaşi număr de goluri. Cele mai severe eşecuri s-au înregistrat la trei goluri diferenţă (0-3 la Cluj, cu „U”, şi 1-4 la Bucureşti, cu Metaloglobus), în timp ce, la fel ca în sezonul trecut, cele mai clare victorii, mai multe ca număr, au fost la câte două goluri diferenţă.

Politehnica a folosit în prima parte a sezonului de Liga 2 un număr de 26 de jucători. De remarcat că nu mai puţin de trei juniori născuţi în anul 2004 (Tudor Moţiu, Daniel Olariu şi Ervin Bakoş), toţi de la Academia Politehnica, au înregistrat în „sezonul de toamnă” primele lor apariţii oficiale la echipa de seniori.

Mai jos puteţi consulta cifrele alb-violeţilor la capitolele meciuri, goluri şi minute bifate în Liga 2

Foto: Sebastian Tătaru