Unul din cele mai reușite sezoane din istoria Politehnicii Timișoara în fotbalul românesc s-a consemnat în sezonul 1957/1958, an în care clubul sportiv studențesc, pe atunci Știința Timișoara, avea să câștige prima Cupa a României din istoria sa. În același an, în prima divizie, Știința Timișoara termina campionatul pe podium, la egalitate de puncte (27) alături de Petrolul (câștigătoarea titlului) și CCA (locul 2), pierzând astfel șansa dublei, din cauza golaverajului inferior.

Astfel, în drumul spre câștigarea Cupei României din anul 1958, Știința Timișoara a eliminat pe rând pe Metalul Reșița (șaisprezecimi de finală), Minerul Lupeni (optimi de finală), Dinamo Cluj (sferturi de finală), Steagul Roșu Orașul Stalin (semifinale). În finală a rămas să o întâlnească Progresul București, cea care, cu câteva zile înainte avea să-i spulbere Științei visul „încoronării” cu titlul de campionă a României.

 

Finala (06.07.1958)

Știința Timișoara – Progresul București 1:0 (1:0)

Stadion: 23 August, București

Asistență: 40.000 de spectatori

 

Echipe:

Știința: Enăchescu – Zbîrcea, Codreanu, Florescu – Cojereanu, Tănase – Lereter, Cădariu, Ciosescu, Mazăre, Boroș

Progresul: Mîndru – Dobrescu, Caricaș, Cojocaru – Ciocea, Știrbei – Oaidă, Smărăndescu, Ozon, Dinulescu, P. Moldoveanu.

 

Cu ambele echipe ieșite din lupta pentru titlu de campionă națională, iar după un an plin de eforturi deosebite făcute de studenții timișoreni, care au fost angrenați de-a lungul sezonului în trei competiții precum campionatul, Cupa României și Cupa Dunării, jucătorii Științei au atins ultima fază a Cupei României în urma „unui program încărcat, cu 5 jocuri în 15 zile, dintre care 4 în deplasare”, așa cum relata ziarul bănățean Drapelul Roșu în retrospectiva finalei.

Astfel, întâlnirea dintre cele două reprezenta un bun prilej pentru jucătorii timișoreni pentru a-și lua revanșa, după ce, în urmă cu numai zece zile de acest moment al finalei Cupei României, aceleași două protagoniste, se întâlniseră într-un meci restanță în campionatul național, meci care putea să o încoroneze pe Timișoara campionă națională. Meciul, însă, s-a încheiat cu victoria categorică (7-0) pentru echipa din București și visurile de campionă a Timișoarei s-au spulberat. Așadar, Cupa României rămânea ultima șansă de a obține un trofeu după un sezon remarcabil.

În fața unei asistențe numeroase (peste 40.000 de spectatori), Știința a trecut peste eșecul usturător din campionat și coordonați de Cădariu, studenții au preluat inițiativa încă din startul meciului, jucând inteligent și anihilându-l pe Ozon, principalul om de atac al bucureștenilor.

Pe fondul jocului bun prestat de studenți, a venit și unicul gol al partidei, înscris de același Cădariu, în minutul 39, în urma unei acțiuni persoanale, finalizată cu un șut la care portarul Progresului n-a avut replică.

Dacă în prima repriză, atacurile celor de la Progresul au decurs „lent, cu pase laterale, înghesuind jocul pe centru”, toate pasele vizându-l pe Ozon, în repriza secundă, cu mici excepții la ocaziile de gol ale lui Ciosescu, a aparținut în marea ei parte bucureștenilor, însă, intervențiile salvatoare ale lui Enăchescu cât și bara porții sale, au reușit să o mențină pe Știința în avantaj până la final. Astfel, primul trofeu din istoria clubului de fotbal, Politehnica Timișoara, a fost câștigat la București.

 

Clubul nostru cinstește acest moment printr-o serie de evenimente ce se vor întinde pe toată durata lunii iulie:

 

  • În perioada următoare vom lansa o serie de materiale promoționale speciale dedicate evenimentului, ce vor fi disponibile atât în shop-ul online cât și la meciurile amicale disputate de Politehnica.

 

  • Pe data de 21 iulie, cu începere de la ora 18:00 disputăm un meci amical ”de suflet”, o reeditare a finalei din 1958, împotriva formației bucureștene Progresul 1944 Spartac București (Liga a III-a, locul 2 în sezonul 2017/2018). Meciul se va disputa pe stadionul Știința, locul ce a fost casă echipei studențești în ultimii 90 de ani.

 

  • Pe data de 26 iulie, ora 19:21, la Sala Polivalentă a Centrului de Conferințe UPT (B-dul Vasile Pârvan nr. 2B) vom organiza o Cafenea Sportivă cu tema ”Știința ’58 – o echipă de legendă”. În fața suporterilor alb-violeți vor sta oameni care au trăit pe viu momentele frumoase din acea vară. Invitați speciali vor fi domnii Iosif Lereter și Nicu Diminescu, ultimii componenți ai echipei rămași în viață. Alături de ei vor fi mai mulți oameni speciali care au avut legături cu fenomenul sportiv studențesc timișorean de-a lungul anilor.

 

Păstrăm istoria și tradiția! Vă așteptăm alături de noi!