©️ Ștefan Martinescu

La ședința tehnică din ziua meciului, antrenorul Petruescu le-a cerut elevilor săi să nu se apere ”jos”, ci să evolueze curajos, fără a se lăsa copleșiți de presiune. ”Orice reușim să scoatem din acest joc e un bonus”.

Și alb-violeții au încercat să joace fotbal contra echipei cu cel mai bun lot și cele mai bune condiții din acest sezon al Ligii a II-a.

Într-un decor pe care Timișoara doar îl visează, pe un stadion-farfurie zburătoare cum noi nu vom avea în următorii 15 ani, meciul a fost televizat. Dar programat aiuritor, lucru care a cauzat un protest al celor două galerii, care până în min. 15 nu și-au ocupat locurile din peluze, iar apoi au contrat dur decizia trustului Digi Sport.

Între suporterii celor două echipe studențești există un respect deosebit, ei fiind înfrățiți aseară și de încurajările pentru Radu Țenter (25 de ani), un fan al ”șepcilor roșii”, fiul fostului selecționer al naționalei de baschet masculin a României, Marcel Țenter, care, în urma unui grav accident, este în moarte cerebrală.

Folosit vârf, în absența lui Cr. Ene (care, ca și O. Ursu, nu au fost folosiți, gentleman’s agreement între Poli și ”U” la momentul transferurilor celor doi, în această iarnă), Ionuț Plămadă a avut o mare ocazie în min. 7, când a scăpat singur, în careu, dar a n-a reușit să imprime forță șutului, iar ex-polistul Dur-Bozoancă (titular, ca și Taub) a reținut balonul. Peste opt minute, tot bucovineanul din Rădăuți este în centrul atenției, lovind bara! Poli, era clar, a venit să joace fotbal. Între timp, și Gavra (min. 9) avusese o șansă de gol în contul alb-negrilor. Pauză, 0-0.

În min. 53 se deschide scorul. Centrare de pe stânga, înaltă la bara a doua, Taub așază cu capul pentru Axente, iar vârful transferat în această iarnă, fost jucător la alb-violeții de pe vremea lui Marian Iancu, reia din 7 m, nemarcat, în plasă. O eroare colectivă de marcaj, care, în cele din urmă, cu toate eforturile bănățenilor, va decide meciul.
Petruescu refuză înfrângerea și schimbă sistemul în 4-4-2, cu Ignea și Plămadă în atac. Niciunul, însă, atacant de meserie.

Schieb, accidentat, solicită schimbare. Intră Bedea. Iese și Plămadă, epuizat de efort. Bedea urcă în atac. La gazde, Căpușă, împrumutat de la Viitorul lui Hagi (ca și Dur-Bozoancă, Twumasi și accidentatul D. Dumitrescu), se accidentează și e înlocuit. Trip debutează în alb-violet. Poli are acum doi juniori de 19 ani în teren, plus alți cinci jucători U22 (cu tot cu basarabeanul Dros). În total șapte!!

În ultimul minut al timpului regulamentar, Bedea scapă singur, dar, vorba francezilor, ”les jeux sont faits”.

A decis, până la urmă, plusul de experiență și, să fim sinceri, de valoare al jucătorilor de la ”U”. Giurgiu, 37 de ani, Abrudan, Florescu și Goga, 35, Axente, 32, I. Ursu, 30. Șase titulari! Și ar fi fost și Sepsi (32), dacă nu ar fi fost suspendat.

Poli încheie primele două etape ale primăverii fără gol marcat. Dar cu un punct din cele două deplasări.

Acești băieți admirabili (jucători și suporterii lor; la Cluj au fost 170) merită mult mai mult din partea unei Timișoare care nu le mai oferă nimic.

”U” Cluj – Politehnica 1-0 (0-0)
A marcat: Axente (53).

Politehnica: Murariu – Jurj, Mera (c), Scutaru, Cojocaru – B. Vasile, Dros – A. Manea, Ignea (87, Trip), Schieb (65, Bedea) – I. Plămadă (74, M. Ene). Rezerve: D. Munteanu – Motreanu, Vidrăsan, Cr. Ene. Antrenor: Cosmin Petruescu.

”U”: Dur-Bozoancă – I. Ursu, Abrudan, Berci – Căpuşă (82, Haţiegan), Giurgiu, Florescu, Taub – Goga (c) (90+3, N. Pârvulescu) – Axente, Gavra (83, Al. Coman). Rezerve: I. Dinu – A. Cordoş, K. Twumasi, Janos. Antrenor: Bogdan Lobonţ.

Arbitri: R. Vidican (Satu Mare) – C. Vatamanu, M. Necula (ambii Bucureşti).

După joc, antrenorul Petruescu ne-a declarat, în exclusivitate: