Academia noastră de juniori s-a clasat pe poziția a 8-a din 50 în topul întocmit de Federația Română de Fotbal, fiind cel mai bine clasat club din vestul țării.

Procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor pentru fotbal juvenil din România a fost configurat de către Federația Română de Fotbal, cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are peste 15 ani de experiență în evaluarea, clasificarea și activitatea de consultanță a academiilor de fotbal europene.

Clasificarea introdusă în fotbalul juvenil românesc se bazează pe mai multe criterii, evaluate pe o scară de la 0 la 4 și își propune să conducă atât la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare, cât și la lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung.

Care sunt obiectivele acestei clasificări?

  • Creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători
  • Asigurarea standardelor de calitate la nivel de management și sportiv pentru cluburi astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor
  • Îmbunătățirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt
  • Consolidarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de FRF
  • Fixarea unui reper la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație pentru academiile din România

În procesul de clasificare pentru anul 2022, cel de-al patrulea de până acum, s-au înscris 50 de cluburi participante în competițiile de juniori organizate de FRF, șase dintre ele fiind în premieră în sistemul de clasificare.

La fel ca 77% dintre cluburile participante la clasificarea din acest an, și Academia Politehnica Timișoara a obținut un punctaj crescut față de anul trecut. Cu un total de 86 puncte clubul nostru s-a clasat pe poziția a 8-a a clasamentului, devansând multe prim-divizionare. Procesul de întocmire a dosarului de clasificare s-a desfășurat în perioada octombrie-martie, au fost peste 300 de acte depuse de către echipa ce s-a ocupat de construirea dosarului. Aceasta a fost compusă din personal de specialitate din partea academiei și a Universității Politehnica Timișoara, fiecare domeniu de evaluare fiind gestionat de persoane diferite: Sandu Tăbîrcă (director tehnic Academia Politehnica Timișoara), Sandu Dumitrașcu (team manager al echipelor U17 și U18), Alin Ionescu (coordonator Academia Politehnica Timișoara), Cătălin Stănilă (preparator fizic Academia Politehnica Timișoara), Alexandru Boncu (psiholog Academia Politehnica Timișoara), Marius Adam (coordonator Academia Politehnica Timișoara din partea UPT), Alina Atanasescu (șef birou juridic Universitatea Politehnica Timișoara), Petrea Mușat (responsabil licențiere și omologare SSU Politehnica Timișoara S.A.), Iulia Dîrman (secretariat SSU Politehnica Timișoara S.A.), alături de toți antrenorii din academie.

Care au fost criteriile evaluate și cum a punctat Politehnica?

 A. Strategie și filosofie – o pondere de 10,4% din punctajul total

Politehnica a obținut punctaj maxim la această categorie – 10,4 puncte. Acest lucru înseamnă că academia noastră a avut un program scris de dezvoltare a fotbalului juvenil care cuprinde toate cele 10 cerințe prevăzute în Lista cu documentele pentru evaluarea academiei, transmisă în prealabil de FRF

B. Echipe și jucători – o pondere de 12,6% din punctajul total

Politehnica a obținut 12,3 puncte din 12,6, totalul la această categorie în care au fost evaluate echipele U11-U19, precum și echipele de fotbal feminin, analizându-se componența loturilor, numărul de jucători proprii, numărul de jucători împrumutați, etc.

C. Staff tehnic – o pondere de 19,7% din punctajul total

Clubul nostru a obținut la acest domeniu de evaluare un punctaj de 19,2 din totalul de 19,7 puncte. Aici au fost evaluați antrenorii de la toate grupele de vârstă, precum și personalul tehnic auxiliar (director tehnic, descoperitor de talente), din punct de vedere al experienței și al nivelului de pregătire tehnică (licențe C, B, A, PRO)

D. Staff suport – o pondere de 7,1% din total

Politehnica a obținut la acest domeniu 6,5 puncte din totalul de 7,1. În cadrul domeniului a fost evaluat personalul auxiliar suport (nutriționiști, medici, preparatori fizici, psihologi, administratori infrastructură, etc.) din punct de vedere al pregătirii și al experienței

E. Antrenamente și meciuri – o pondere de 9,6% din punctajul total

În cadrul acestui domeniu de evaluare au fost cuantificate sesiunile de pregătire sau jocurile pe care fiecare dintre echipe le are pe parcursul unui sezon, precum și durata acestora. La acest capitol Politehnica a obținut 9,5 puncte din totalul de 9,6 puncte.

F. Infrastructură și facilități – o pondere de 20,3% din punctajul total

Acest domeniu a evaluat o componentă a clubului la care Timișoara a rămas, de multe ori, restantă. Nu e şi cazul nostru, care prin parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timișoara beneficiem de cele mai bune condiții de pregătire și antrenament din Timișoara pentru sportivii legitimați la club. Au fost evaluate numărul, starea terenurilor aflate în proprietate, modul în care ele sunt folosite, precum și facilitățile auxiliare pe care clubul le pune la dispoziția sportivilor. Poli a obținut la această categorie un punctaj de 15,8 din totalul de 20,3 puncte.

G. Rezultate – o pondere de 20,3% din total

La acest domeniu au fost evaluate rezultatele obținute în sezonul precedent de către echipele participante în Liga Elitelor sau în campionatele naționale, precum și numărul de jucători furnizați către echipe de Liga 3, 2 sau 1. Clubul nostru a obținut la acest capitol un punctaj de 12,3 din totalul de 20,3 puncte. Unul dintre principiile de bază ale academiei noastre este acela de a nu pune preț pe rezultatele finale ale jocurilor, ci a le folosi ca posibilități de dezvoltare a fiecărui sportiv legitimat. Ne dorim să construim caractere, jucători puternici, capabili să facă pasul la o echipă de seniori cu performanțe decente, mult mai mult decât ne dorim să construim echipe câștigătoare de trofee la nivel juvenil.