SS Politehnica Timișoara ESports, echipa de fotbal virtual a clubului alb-violet, va susţine luni, de la ora 21, amicalul cu Ajax eSports!
Ajax eSports reprezintă echipa de fotbal virtual a celui mai celebru club din istoria fotbalului olandez, Ajax Amsterdam.

Eroul mitologic
Într-una dintre cele mai celebre scrieri ale tuturor timpurilor, poemul “Iliada”, poetul antic grec Homer a născut legenda Războiului troian. Unul dintre personajele principale ale poemului a fost Ajax (în transcriere românească, Aiax). Războinic viteaz, fiu al regelui Salaminei, a fost unul dintre principalii aliaţi ai lui Ahile în tentativa, finalmente reuşită, a aheilor de cucerire a Troiei şi şi-a găsit sfârşitul sinucigându-se într-un moment de nebunie. De la acest soldat legendar îşi trage clubul Ajax numele, dar şi porecla (“lăncierii”).

Înfiinţarea
În 1883, un grup de prieteni, unit în jurul lui Han Dade, Carel Reeser şi Floris Stempel, au fondat un mic club în Amsterdam. Club numit Union, dar pentru scurt timp, deoarece din 1894 denumirea s-a schimbat în Footh-Ball Club Ajax. Nu era primul club din Olanda, dar era printre primele. Echipa juca pe atunci pe un teren aflat în localitatea Nieuwer-Amstel, în imediata vecinătate a Amsterdamului. Culorile grupării erau, la puţin timp după apariţie, alb-roşu, aceleaşi ca şi astăzi. În 1896, terenul fiindu-i dezafectat din cauza extinderii Amsterdamului, clubul se destramă, fără a fi participat în campionatul Olandei (demarat în 1888, dar cu prima ediţie oficială în 1897). Se încheie aici epoca “preistoriei” Ajax-ului. Preistorie, pentru că în toate statisticile oficiale anul înfiinţării va fi, cum vom vedea, 1900. Reînfiinţarea se datorează aceluiaşi triumvirat Dade – Reeser – Stempel. A fost, în 18 martie 1900, o întâlnire istorică la barul Cafe Oost-Indië din strada Kalverstraat din capitală, la care s-a decis apariţia unui nou club, Amsterdamse Football Club Ajax. Pe parcurs, denumirea se va transforma în Amsterdamsche Football Club Ajax. Adică AFC Ajax. Sau, cel mai simplu, Ajax Amsterdam. Primul preşedinte al noului Ajax a fost Floris Stempel.

Istoria
În 1902, Ajax s-a afiliat la federaţia olandeză, apoi a promovat, din liga a treia, în a doua şi apoi în prima. În 1908 va absorbi o mică grupare, Holland Amsterdam. Prima prezenţă în eşalonul de elită al fotbalului olandez va fi în ediţia 1911/12. Primul trofeu, Cupa Olandei, va fi cucerit în 1917, un an mai târziu înregistrându-se şi primul titlu de campioană naţională. Marile rivale interne sunt PSV Eindhoven şi Feyenoord Rotterdam. “Boom”-ul Ajax-ului – şi, o dată cu el, şi al celui olandez – se va produce la finalul anilor ’60, după ce în 1954 în ţară se adoptase profesionismul. În 1969, Ajax este primul club batav care ajunge în finala CCE. O pierde, dar apoi, din chiar anul următor, Olanda instituie o hegemonie teribilă în competiţie: patru trofee la rând! Primul, Feyenoord. Celelalte trei, Ajax! A fost epoca în care Ajax şi, graţie acestuia, naţionala Olandei au revoluţionat jocul, inventând aşa-zisul “fotbal total”. Mega-starul ambelor echipe era Johan Cruyff, secondat de Krol, Neeskens, Haan şi Rep. Antrenorul primului succes al Ajax-ului în C1 a fost Rinus Michels, iar la următoarele două un român, Ştefan Kovacs. Preşedintele acestei perioade a fost Jaap van Praag. În 1974 şi 1978, reprezentativa “Portocalei mecanice” a jucat chiar două finale consecutive, ambele însă pierdute, de CM. A urmat o perioadă de relativ declin, apoi, în 1995, o fantastică generaţie formată de antrenorul Louis van Gaal a spulberat toate previziunile, câştigând Liga Campionilor în finala cu Milan. În anul următor, Ajax a ajuns iarăşi în finala competiţiei, dar a pierdut la penalty-uri cu Juventus. A fost ultima finală de C1 pentru fotbalul olandez. De atunci, Ajax se chinuie, fără prea mari şanse, să revină în topul Europei.

Simboluri
Fără îndoială că atunci când spui Ajax, prima personalitate care îţi vine în minte este Johan Cruyff. Unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului mondial şi unul dintre antrenorii de mare renume. Să nu-l uităm nici pe tehnicianul Rinus Michels, creatorul marii echipe de la începutul deceniului opt.

Străinii
Primul om care a dus Ajax-ul spre înălţimi a fost un englez, Jack Reynolds. Acesta a antrenat echipa în trei mandate, întinse pe durata a nu mai puţin de… 32 ani (1915-25, 1928-40, 1945-47). În finalele CCE câştigate în anii ’70 a evoluat un singur străin, iugoslavul Vasovic (şi acesta, doar în prima). Iar în cea din 1995, trei (finlandezul Litmanen, nigerienii Finidi şi N. Kanu). Apoi, după apariţia “Legii Bosman”, Ajax a devenit, precum societatea olandeză, un adevărat conglomerat de naţiuni.

Românii
Doi români au făcut istorie la Ajax. Primul a fost, cum deja am spus, Ştefan Kovacs. În cei doi ani (1971-73) în care a antrenat echipa, alb-roşiii au cucerit două CCE (1972, 73), o Supercupă a Europei (1972), o Cupă Intercontinentală (1972), două titluri (1972, 73) şi o cupă (1972) naţionale. Al doilea, Chivu. Fundaşul ajuns în 1999 la echipă, devenit căpitanul şi simbolul ei, cucerind un event (2002) şi transferându-se în 2003 la Roma, pentru 18 mil. euro, cea mai mare sumă primită de Ajax, în acel moment, pentru un jucător plecat de la echipă.

Afacerea
Precum orice mare club de fotbal, Ajax se bazează, la capitolul venituri, în special pe sumele provenite din sponsorizări, drepturi TV, încasările de la meciuri şi activităţi de marketing. Faţă de alte mari cluburi, Ajax se bazează mult, la capitolul venituri, pe sumele provenite din transferurile jucătorilor săi de valoare şi nu cheltuie decât puţin pe achiziţii de valoare.

Stadionul
După ce a schimbat mai multe terenuri proprii, printre care Middenweg (14.000 locuri), unde a jucat între 1907-1914, şi Het Houten (30.000 locuri!), unde a jucat între 1914-1928, Ajax s-a stabilit în 1928 pe stadionul olimpic, Olympisch. Acesta, construit după model britanic, din afară părând o cetate medievală, fusese inaugurat chiar în acel an, pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 1928, şi avea o capacitate de 60.000 locuri! În 1934, echipa se va muta pe o altă arenă, de Meer (27.000 locuri), meciurile foarte importante continuând să le dispute însă pe Olympisch. Această situaţie va dura mult timp, până în 1996, când se va inaugura ultramodernul Amsterdam ArenA. De atunci, aici va fi casa Ajax-ului.

Centrul juvenil
Clubul pune un accent fantastic pe creşterea tinerelor talente. S-a dezvoltat un adevărat complex de instruire, pe toate planurile, ceea ce a determinat apariţia “şcolii Ajax”, celebră în lume. Toate echipele clubului se pregătesc după metodele (desigur, adaptate) echipei de seniori şi joacă în acelaşi sistem (1-4-3-3) şi acelaşi stil cu aceasta. Ajax a instituit aşa-numitul model TIPS (tehnică, perspicacitate, personalitate, viteză), conform căruia evoluţia jucătorilor este urmărită şi apreciată.