Baia Mare este reședința județului Maramureș, însă nu face parte din provincia istorică Maramureș (împărțită acum între România și Ucraina). Această provincie istorică (având capitala istorică la Sighetu Marmației, aflată de asemenea în județul Maramureș) nu a avut niciodată echipă în prima divizie, indiferent de țară.

Clubul-fanion din Baia Mare s-a înființat în 1948, prin fuziunea grupărilor locale Phoenix (prezentă inclusiv în primul eșalon) și Minaur. S-a înființat cu denumirea de CSM, dar va trece prin mai multe denumiri, cele mai importante fiind Minerul, FC și FC Maramureș. Va fi de două ori finalistă în Cupa României, în 1959 și 1982, în ambele ediții activând în eșalonul secund și pierzând finala în fața lui Dinamo!!

La finalul anilor ’70, antrenorul Viorel Mateianu va imprima echipei un stil de joc rămas memorabil. Consecință, un loc 4 în 1980, în Divizia A. În 1982 are loc meciul FC Baia Mare – Real Madrid 0-0, din Cupa Cupelor, într-un moment în care gazdele erau în Divizia B!!! Ultima prezență a echipei (și a fotbalului din județ) în D1 se va consemna în 1995. Clubul s-a desființat în 2010.

Vor fi înființate ”clone” care nu vor avea palmaresul și care vor ajunge maxim la nivelul ligii secunde: FC Maramureș Universitar (2010-2013), FCM (2012-2016). Aceasta din urmă se reînființează în 2017, cu denumirea de Minaur (denumire care devenise celebră grație echipei de handbal masculin din oraș). În vara acestui an a promovat în Liga a II-a.

Foto: Înaintea meciului FC Baia Mare – Real Madrid 0-0, din Cupa Cupelor 1982 (sursa: gsp.ro)