Sezonul 2021-22 s-a încheiat prost pentru seniorii Politehnicii, care au retrogradat din punct de vedere sportiv după pierderea barajului de menţinere în Liga 2. Puţine lucruri anunţau un astfel de deznodământ la finele anului trecut, mai ales după parcursul din ediţia trecută şi în contrast cu performanţa din Cupa României, acolo unde alb-violeţii au atins sferturile de finală.

Politehnica s-a clasat pe locul 5 în grupa A a play-out-ului Ligii 2, cu 28 de puncte, după ce a ocupat poziţia a 15-a în sezonul regular (21 puncte). Nevoiţi să dispute un baraj pentru evitarea retrogradării cu FC Braşov, poziţia a 5-a din grupa B a play-out-ului, alb-violeţii au capotat în ambele manşe, scor 1-2, pe „Ştiinţa”, respectiv 0-1 în deplasare.

Parcursul echipei în Cupa României a fost, în schimb, cel mai bun din aceşti zece ani ai noului proiect. Politehnica a fost eliminată în sferturile de finală de prim-divizionara FC Argeş, după prelungiri şi lovituri de departajare, scor 4-5 (0-0, 0-0). În fazele anterioare echipa noastră le-a depăşit pe Şoimii Lipova (scor 2-1), Unirea Slobozia (1-0), ambele în deplasare, respectiv Rapid Bucureşti (2-0), în optimi pe stadionul „Dan Păltinişanu”.

Interesant e că în cifrele seci ale jucătorilor nu se observă discrepanţe majore faţă de sezonul trecut. Cert e că Politehnica a dus în continuare lipsa unui marcator „de meserie”. Golgheterul echipei a fost Octavian Ursu, cu cinci goluri în campionat, la care se adaugă încă două reuşite în competiţia K.O. Urmat de Cosmin Bîrnoi (5 goluri în Liga 2) şi italianul Erik Gerbi (4 reuşite în campionat plus una în Cupă). La capitolul pase de gol, Alin Ignea şi Tavi Ursu sunt cap de listă, cu câte patru assist-uri, urmaţi de tânărul Doru Andrei (3). Mijlocaşul de 19 ani poate fi considerat revelaţia unui sezon altfel trist. Internaţionalul de juniori fiind totodată şi jucătorul care a fost prezent pe gazon în fiecare joc de Liga 2. Lider la minute jucate e însă Rareş Lazăr (2.059), urmat îndeaproape de un alt mijlocaş central – Alin Ignea (2.049).

Cifrele nu spun întreaga poveste nici în alte privinţe. Politehnica a marcat 30 goluri, cu trei goluri mai multe faţă de sezonul trecut al Ligii 2 (încheiat cu play-off). Şi asta într-un număr mai mic de meciuri (26 fără cel cu Petrolul, faţă de 29). În schimb, alb-violeţii au încasat mai multe goluri – 41 (o diferenţă de 12 faţă de stagiunea trecută, incluzând aici rezultatul la masa verde cu prahovenii). Cele mai categorice înfrângeri au fost înregistrate pe terenurile lui „U” Cluj, FK Csikszereda (ambele scor 0-3) şi Metaloglobus (scor 1-4), la care se adaugă şi acel 0-3 la masa verde cu Petrolul. Cea mai clară victorie a fost cu Dunărea Călăraşi (scor 3-0), pe teren propriu, în play-out.

Patru tineri din Academia Politehnica, toţi din generaţia 2004, şi-au făcut debutul la nivelul Ligii 2 în această stagiune, în ordine: Tudor Moţiu, Daniel Olariu, Ervin Bakoş şi Cosmin Huminic.

Dorin Toma a fost antrenorul principal al echipei în rundele 1-8, Antonio Foale a asigurat interimatul în runda a 9-a (scor 2-0 cu Brăila) şi în ultimul joc al barajului cu FC Braşov (0-1) iar Nicolae Croitoru a fost „principalul” Politehnicii din etapa a 10-a şi până după primul joc de baraj.

31 de jucători a utilizat Politehnica în ediţia de campionat 2021-22. În statistica jucătorilor nu sunt contabilizate minutele bifate în jocul întrerupt şi pierdut la masa verde cu Petrolul Ploieşti (din cauza problemelor cu nocturna), în schimb sunt incluse cele două jocuri de baraj cu FC Braşov.

Mai jos puteţi consulta cifrele alb-violeţilor la capitolele meciuri, goluri şi minute bifate în Liga 2

 

Foto (principal): Leczki Jozsi