Foto: Raluca Pandor

Politehnica Timișoara a fost învinsă astăzi, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, după un joc pe care l-a dus cu brio timp de mai bine de 90 de minute. Petrolul s-a impus cu 2-0, ambele reușite fiind consemnate în prelungiri. Antrenorul alb-violeților, Cosmin Petruescu, a tras concluziile acestui rezultat, vorbind mai întâi despre contextul în care s-a disputat partida pentru echipa sa.

„O partidă venită într-un moment total nepotrivit pentru noi și într-un moment foarte bun pentru Petrolul. Pentru noi a fost momentul nepotrivit din cauza faptului că a fost al treilea meci în decurs de șapte zile, având la mijlocul săptămânii un meci eliminatoriu, de 120 de minute. Bineînțeles, și Petrolul a avut meci în timpul săptămânii, dar nu a fost de 120 de minute, l-a disputat pe teren propriu și, nu în ultimul rând, partida din etapa anterioară a jucat-o sâmbătă, având și o zi în plus de odihnă. În plus, noi am și parcurs un drum lung, de zece ore, în ziua premergătoare meciului. Nu aș vrea să se înțeleagă că sunt scuze, sunt niște realități cotidiene. Chiar și în aceste condiții, cred că am dat o replică bună spre foarte bună echipei din Ploiești”,a afirmat Cosmin Petruescu, antrenorul alb-violeților utilizând în echipa de start doar doi jucători care nu au evoluat miercuri, contra Ripensiei, fundașii laterali Bilia și Cherecheș.

„Trebuie să recunoaștem că, oricât de mult ne-am propus pe faza ofensivă, nu am reușit să ne apropiem foarte des și foarte periculos de poarta echipei adverse. Defensiv, consider că am făcut un joc tactic aproape de perfecțiune, mă refer la atacul pozițional și la timpul regulamentar de joc. Din păcate pentru noi, în prelungiri, am cedat, și mă refer aici la primul gol, pentru că al doilea contează doar pentru statistică, nu mai are nicio importanță în economia jocului. La acea lovitură liberă am urcat cu toții în jumătatea adversă și am fost surprinși pe contraatac, încasând și golul al doilea. Cât despre prima reușită a Petrolului, a fost clar lipsă de experiență, pentru că nu am reușit să gestionăm foarte bine finalul. A fost un corner prelungit, care nu anunța absolut nimic. Echipa gazdă e redutabilă la fazele fixe, știam acest lucru, și a reușit să înscrie printr-un jucător cu ștate vechi la nivelul Ligii I”, a declarat, despre joc, antrenorul polist.

„Coferențiarul” a apreciat atitudinea și efortul depus de elevii săi: „În ciuda situației nefavorabile în care s-a disputat meciul, aș vrea să remarc atitudinea jucătorilor noștri. Nu a fost deloc ușor, Petrolul e o echipă bună, care practică un joc agresiv, în sensul bun al cuvântului și mă bucur că am reușit să ne închidem foarte bine până la final. Ne-a fost destul de greu să jucăm relația unu contra unu cu adversarul direct, a trebuit să practicăm un dublaj permanent la purtătorul balonului, iar acest lucru implică un consum energetic foarte mare. Am rezistat însă foarte bine până spre final. De asemenea, schimbările pe care le-am făcut au fost clar cu tentă ofensivă. A ieșit mai întâi un mijlocaș defensiv provenit din fundaș central, Nicolescu, și a intrat Lazea, un mijlocaș «box to box». Iar celelalte două modificări, Bozian cu Plămadă și Velici cu Bănică au fost post pe post”.

Spre final, mai ales după acea lovitură liberă indirectă dictată pentru gazde în minutul 83, nervozitatea a crescut în tabăra polistă, la fel și numărul cartonașelor galbene „Faptul că există o stare de nervozitate, până la un punct, înseamnă că jucătorii își doresc un rezultat pozitiv, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Într-adevăr, dacă au fost stări de nervozitate excesive, cu siguranță au fost din dorința de a nu pierde acest meci și a le face un cadou suporterilor, care și de această dată au fost alături de noi într-o deplasare foarte lungă”, a explicat Petruescu.

O fază controversată s-a petrecut în minutul 13, atunci când Nicolescu a reluat cu capul spre poartă, iar Tordai, aflat în spatele liniei, a reținut. „Din mesajele prietenilor și susținătorilor, am înțeles că am avut un gol valabil anulat. Dar nu am comentat și nu voi comenta niciodată deciziile de arbitraj. Iar dacă a fost o eroare, îmi place să cred că a fost neintenționată, cu atât mai mult cu cât partida a fost televizată”, a comentat antrenorul Politehnicii.

Problemele medicale nu au ocolit formația alb-violetă nici după jocul de la Ploiești, Nicolescu părăsind accidentat terenul, în minutul 66. „Nicolescu a acuzat o lovitură în gambă și, deocamdată, nu poate călca pe picior. Am spus și după meciul cu Ripensia că prețul calificării a fost destul de mare, atât din punctul de vedere al efortului, dar și al accidentărilor de care am avut parte. Pe lângă Marvin Schieb, care nu a făcut deplasarea, atât Bozian, cât și Ignea au avut probleme medicale, dar și-au dorit foarte mult să joace. Prețul a fost cam mare, dar cu siguranță a meritat, pentru suporterii noștri”, a subliniat Petruescu.

În final, antrenorul alb-violeților a ținut să reitereze faptul că e nevoie de răbdare pentru închegarea actualei formule a Politehnicii, în vară demarând un proiect pe termen mediu și lung la Timișoara. „Când primești două goluri în prelungiri, putem vorbi și despre neșansă. Dar e un proiect pe care ni-l asumăm cu toții. Am spus-o și la conferința de presă premergătoare jocului, s-au întâlnit două echipe cu proiecte asemănătoare, dar totuși diferite. Transferurile făcute de cei de la Petrolul vizează rezultate imediate, pe când reconstrucția echipei noastre necesită timp și, din punctul meu de vedere, e un proiect pe termen mediu și lung. Avem nevoie de răbdare, avem nevoie de sprijin și, cu siguranță, pe viitor vom căpăta mai multă maturitate”, a conchis Cosmin Petruescu.