Flavius Biea este cel mai de succes produs al boxului timișorean al ultimilor ani. În doar câteva zile el va urca din nou în ring, de această dată la Budapesta, în cel de-al 15-lea meci la profesioniști. Am vorbit cu Flavius pentru a afla mai multe despre planurile lui din perioada următoare și despre legătura lui cu Politehnica Timișoara:
Salutare, Flavius. Te afli înaintea unui alt meci important al carierei, în care vei fi boxa la Budapesta. Avem pregătite pentru tine câteva “reprize” de întrebări. Ne onorează să te avem interlocutor.
Va salut; vă răspund cu mare drag! Eu vă mulțumesc. Deși sunt din Arad, de loc, eu sunt cu voi. Pentru că voi știți cel mai bine ce înseamnă să susțineți. M-ați susținut și îmi e foarte drag de voi, cum sunteți de uniți, ca și echipă . Așa trebuie să fim.
Cum te simți, cum trăiește un campion zilele premergătoare unui astfel de eveniment?
Îmi împart timpul între familie și antrenamente. Trebuie, pentru a intra în categorie, pentru a fi în cea mai bună formă pentru meciul din 2 iunie . Am trecut de perioada de acumulare și antrenamente tari, acum îmi odihnesc corpul pentru meci.
Te vedem în fiecare zi la Știința, te-ai pregătit din greu cu antrenori dedicați precum Sorin Sărăndan, omul care se ocupă și de pregătirea fizică a Băieților în Ghete. De asemenea Ştefan Mercea, Florin Noje, cu toții profesioniști desăvârșiți. Ne poți dezvălui, pe scurt, în ce constă o zi obișnuită de pregătire?
Până acum mă antrenam foarte mult din punct de vedere fizic cu Sorin Sărăndan, cu care am o colaborare frumoasă, bazată pe încredere și apreciere. Dar în ultimele săptămâni am început și alt tip de antrenamente, pentru a intra în formă, nu doar din punct de vedere fizic, dar și tehnic, cu Florin Noje și Ștefan Mercea; și ei, la randul lor colaborează foarte bine între ei pentru a mă duce cât mai sus în boxul profesionist. Era un plus ca și unchiul meu, Gheorghe Biea, să fie alături de noi. Dar, din anumite motive a preferat să nu ni se alăture în drumul spre marea performanță. Pentru a răspunde concret la întrebarea referitoare la programul meu zilnic, să știți că de obicei lucrez intens. Fac două sau trei antrenamente pe zi. Fizice, tehnico-tactice, dar acum mă concentrez foarte mult doar pe box și pentru a lucra foarte mult brațele, loviturile, pentru a da drumul mai ușor loviturilor. Da… petrec destul de mult timp în sala de antrenamente. Pentru mine, antrenorii mei nu au un simplu statut, cel al profesiei lor, ci suntem o mare familie. Pentru a putea crea ceva frumos trebuie să existe armonie, să discutam mult și să petrecem timp împreună. Pentru a fi campioni mondiali este necesar să ne stabilim clar prioritățile și obiectivele.
Familia ți-a fost alături și te-a încurajat mereu. Ca și familia mare a Politehnicii Timișoara. Ce înseamnă pentru un sportiv încurajările a sute, poate mii de susținători, în timpul unui meci?
Familia mea îmi este alături și mă susține din toate punctele de vedere, îmi ridică moralul când sunt supărat, iar uneori, când nu mai pot, soția mea îmi spune: „nu te da bătut, poți mai mult”.
Consider că fără susținerea celor din jur este mult mai greu să îți îndeplinești visele. Aici vorbim despre cei ce mă susțin pe mine sau cei ce sunt alături de voi, cei ce duceți mai departe adevarata Poli, echipa Universității. Ați fost alături de mine și eu voi fi alături de voi.
Apropos de meci: se va desfășura în opt reprize. Pe înțelesul tuturor, cât de lungi par fiecare trei minute ale unei reprize, în ring?
Să știți că un meci de doisprezece reprize pare ca un meci de fotbal, cu cele două reprize ale sale. Așa putem compara un meci de opt reprize cu o jumătate dintr-un meci de fotbal intens. Credeți-mă că o repriză e destul de mult. Chiar dacă vorbim despre trei minute, acolo se întâmplă multe. De la a gândi foarte mult până la oboseala fizică ce vine din datul și încasatul de pumni. Nu este deloc ușor. Doar cei ce nu cedează ajung campioni!
După această gală organizată de către Felix Racz, sub supravegherea lui Sorin Florea, vei boxa pentru titlu. Cînd și unde se va întâmpla acest lucru? Dacă nu poți divulga, nicio problemă…
Îmi doresc foarte mult ca până la sfârșitul anului să mă bat din nou pentru titlul pierdut în decembrie, WBA Continental, care mă clasează între primii din lume. Din păcate, ucraineanul a renunțat la titlu pentru că nu vrea să îmi acorde revanșa. Titlul a rămas vacant și cel mai probabil mă voi bate din nou pentru el. Dar abia în luna noiembrie sau în decembrie. Aș vrea din suflet să fie aici, la mine acasă, unde l-am câștigat pe 6 mai anul trecut, în fața voastră. Aș dori să repet această experiență. Dar, până atunci … mă concentrez pentru meciul din 2 iunie. Pas cu pas.
Ai prezentat centura WBA Continental în fața suflării poliste la meciul cu UTA din primăvara anului trecut. De ce alături de noi? Ce înseamnă echipa, suporterii, comunitatea Politehnica Timișoara pentru Flavius Biea?
Să fiu sincer, eu sunt arădean de loc, dar am venit de mic aici, la Timișoara, iar alături de unchiul meu am făcut cea mai mare performanță în boxul amator la juniori și tineret. Nu m-am „vândut” cum lumea începuse să spună acolo … ci pur și simplu sunt de mulți ani aici. M-am integrat bine la Timișoara și am găsit susținerea de care aveam nevoie. După meciul în care mi-am prezentat centura în fața voastră, la Timișoara, am primit multe înjurături dinspre Arad, pentru că sunt arădean și susțin Politehnica … dar eu stau și mă întreb: câți dintre cei din Arad au fost la mine la meci și m-au susținut de-a lungul timpului? Foarte puțini … dar voi ați fost alături de mine mereu. În Sala Olimpia auzeam galeria țipând „LUPTĂ FLAVIUS”, asta mi-a dat încredere și mi-a insuflat dorință și mai mare să câștig. Pe lângă titlul dedicat soției și băiețelului meu, v-am dedicat și vouă acea victorie. Pentru că vă apreciez foarte mult că sunteți atât de uniți.
Ce sfaturi ai oferi mai ales părinților poliști, dar nu numai, care se gândesc să-și ghideze prichindeii pe calea sportului?
Mi s-a mai pus întrebarea aceasta și am răspuns cam așa: nu neapărat box, dar îi sfătuiesc pe toți cei care au copii și nu numai, chiar și cei ce sunt mai sedentari, să meargă să facă sport. Orice sport, nu contează care, dar să facă sport! Sportul este sănătate!
Te așteptăm să ne prezinți noi și noi trofee. În încheiere, mesajul nostru, al suporterilor: îți ținem … pumnii pe 2 iunie. Tu ai dori să transmiți un mesaj iubitorilor Politehnicii?
Da, desigur. Este un mesaj simplu, este împrumutat din filosofia succesului voastru si cel pe care mi-am permis să îl folosesc, sper că e în regulă din partea voastră. Pentru mine, este un mesaj simplu, dar care emană foarte multă energie: „Avem un drum si nu ne vom opri”!
Mulțumim mult, Flavius! Te așteptăm învingător, acasă!
un interviu realizat de Narcis Drăgan pentru sspolitehnica.ro