Rareori ne e dat să găsim, în mediul rural din România, o bază sportivă precum cea din Sântămăria-Orlea. Dacă stăm bine să ne gândim, nici în marile orașe nu abundă astfel de investiții, chiar Timișoara fiind de ani buni un exemplu negativ în domeniul infrastructurii sportive. Inaugurată în urmă cu doi ani, cocheta bază sportivă din Țara Hațegului a devenit, în această vară, timp de zece zile, „cartierul general” al Politehnicii Timișoara, iar primarul comunei, Dumitru Oprean, ne-a spus povestea acestei investiții.

Baza sportivă de la Sântămăria-Orlea e situată într-un decor feeric, la poalele unui deal pe care se află castelul Kendeffy, construit în 1782. Terenul de fotbal cu iarbă naturală măsoară 90m/60m, iar pe partea opusă castelului a fost înălțată o tribună de 900 de locuri pe scaune. Sub spațiul destinat spectatorilor au fost amenajate două vestiare, o sală de recuperare, o sală de studiu, birouri, magazie și o sală de forță. Pe una dintre laturi, terenul e mărginit de alte două terenuri de mici dimensiuni: unul de tartan, pe care se poate practica handbal, tenis de câmp și minifotbal, iar un altul de nisip, destinat voleiului pe plajă.

„E o investiție făcută de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. În 2014, mă aflam la București și am aflat că se pot obține finanțări pentru astfel de baze sportive, astfel că am depus și eu o solicitare. Nu eram sigur că se poate rezolva o asemenea investiție, dar am zis să-mi încerc norocul. După o perioadă, am primit un fax, prin care mi se solicitau anumite documente, care trebuie depuse pentru finanțarea obiectivului. Am pregătit tot, acte de proprietate, hotărâri de CL, studiu de fezabilitate… După o lună, proiectul ne-a fost aprobat, am mers apoi la București, la comisiile de la CNI și Ministerul Dezvoltării. În 2015 a început lucrarea, iar în 2016 a fost finalizată. Întreaga lucrare a costat aproximativ un milion de euro”, a explicat primarul comunei Sântămăria-Orlea, Dumitru Oprean.

Patrimoniul sportiv al comunei va fi îmbogățit în curând cu o sală de sport, la care se lucrează deja, în imediata vecinătate a stadionului. „Sala de sport e deja în construcție. E finalizată, în proporție de 60%. Va avea 180 de locuri în tribună, patru vestiare, sală de studiu, birou pentru antrenori”, a mai precizat Dumitru Oprea.

Politehnica Timișoara se pregătește, timp de 10 zile, pe baza din Sântămăria-Orlea, delegația polistă fiind cazată în centrul Hațegului, la Hotel Ferdinand (patru stele). Sâmbătă, de la ora 18:00, cocheta bază sportivă va găzdui al doilea amical al divizionarei secunde din cantonament, cu CNS Cetate Deva, formație de Liga a III-a.

În continuare vă prezentăm o galerie foto amplă a complexului sportiv din Sântămăria-Orlea: