Mircea Axente a decis să îşi încheie cariera de jucător profesionist în această pauză competiţională. În vârstă de 34 de ani, fostul atacant al Politehnicii îşi începuse activitatea la seniori tot în oraşul nostru, în care s-a şi stabilit.

„Sunt mai multe motive, dar în principal e vorba de uzura la care am ajuns, după o carieră plină de cantonamente, nu am avut niciun stagiu ratat. Am jucat an de an, peste 25-30 de meciuri peste tot unde am fost şi asta s-a simţit foarte mult în ultima perioadă. Am decis că e mai bine să închei acum. M-am gândit şi la faptul că e în timpul campionatului, dar e pauza aceasta şi ar mai fi poate timp ca clubul să se acopere pe postul de atacant. Până la urmă şi dacă nu face acest lucru, sunt jucători care pot evolua acolo şi o pot face bine. Sunt mulţi jucători tineri. M-am gândit şi la acest aspect, să le las locul lor, pentru că din ce am văzut sunt jucători buni, care pot să fie foarte buni şi nu doar pentru Liga 2”, a declarat Mircea Axente.

„Consider că toate alegerile pe care le-am făcut s-au dovedit a fi bune. Există un regret că nu am reuşit să câştig campionatul la Timişoara (sezonul 2010-11) şi apoi cu ASA, unde era o echipă cu mulţi colegi pe care i-am avut şi la Timişoara. A fost o perioadă frumoasă atunci când am terminat pe locul 2 şi cred că dacă eram susţinuţi mai mult, nu mă refer aici la suporteri, ci la club, conducere, cel puţin aşa am simţit eu, puteam câştiga liniştit titlul în acel an… La Tg. Mureş a fost o perioadă foarte bună, la fel la Mediaş, acolo a fost cea mai bună din punct de vedere statistic… La Viitorul am lucrat cu domnul Hagi şi am mâncat fotbal pe pâine. Un an care mi-a fost de folos, m-am format cel mai bine, mi-am găsit o identitate de joc, ca stil de atacant”, a mai spus Axente.

Atacantul a vorbit şi despre ultimii doi ani ai carierei, petrecuţi alături de Politehnica în Liga 2: „Sunt recunoscător că am reuşit să fac parte din familia Politehnicii. Primul an a fost un an bun, din păcate din cauza pandemiei s-a oprit campionatul, cred că formasem o echipă bună şi eram într-o perioadă bună. Mai era mult de jucat… Apoi, al doilea an, a fost unul foarte condensat şi solicitant, dar a fost bun pentru că a fost cea mai bună clasare a echipei actuale. Un an frumos chiar, ca şi echipă, colegi, toţi oamenii din jurul echipei. Am avut multe momente frumoase”.

Ca licean pe Bega, Mircea nu a ales calea „uşoară”. În paralel cu activitatea sportivă a fost elev mai întâi la CD Loga şi apoi la Colegiul Tehnic din Timişoara. Mai mult, el şi-a continuat studiile şi a absolvit o facultate de profil economic. Anul acesta a încheiat şi un master în management şi nu exclude ca în viitorul apropiat să lucreze în birourile clubului nostru. „Rămâne de văzut, îmi doresc pe viitor să lucrez în partea de administraţie. Nu antrenor … Am terminat chiar anul acesta masterul la Universitatea Politehnica în management. Cred că mi-ar plăcea acest domeniu. Consider că pe lângă faptul că am o experienţă de-a lungul anilor. Am avut foarte multe cluburi, foarte mulţi preşedinţi, antrenori cu care am lucrat. De peste tot am încercat să iau lucrurile bune. Nu e nimic sigur, sunt gânduri. În momentul acesta vreau să mă deconectez puţin, o scurtă pauză. Important e că voi fi în continuare la meciuri, lângă echipă, sunt în contact mai ales cu jucătorii tineri. Am o relaţie bună cu ei şi îmi place mereu să vorbesc cu ei, să-i sfătuiesc, sunt deschişi şi ne consultăm mereu”, a subliniat Axente.

Mircea Ionuţ Axente s-a născut pe 14 martie 1987, la Tulcea. Vârf de atac de meserie, a început fotbalul la LPS Galaţi şi a fost transferat la Timişoara la vârsta de 17 ani. A jucat în ţară la FC Politehnica (fosta FC Timişoara), CFR Timişoara, FCM Reşiţa, CS Buftea, Gloria Buzău, Oţelul Galaţi, Dinamo Bucureşti, Viitorul Constanţa, ASA Tg. Mureş, Gaz Metan Mediaş, FC Botoşani, „U” Cluj şi Politehnica Timişoara. De asemenea, a îmbrăcat şi tricoul următoarelor gupări din străinătate: PGS Ermis Aradippou (Cipru), Maccabi Netanya (Israel) şi Al-Faisaly Football Club (Arabia Saudită).

La nivelul Ligii I a înscris 41 de goluri în 191 de meciuri jucate. A jucat de nouă ori în tururile preliminare ale Ligii Europa şi a marcat în două rânduri (ambele reuşite fiind în dubla dintre FC Timişoara şi finlandezii de la MYPA).

A câştigat Supercupa României cu Dinamo (2011-12) şi ASA Tg. Mureş (2015-16), dar şi Supercupa Ciprului cu Ermis Aradippou (2014-15). În două rânduri a fost vicecampion al României. Cu FC Timişoara (2010-11) şi ASA Tg. Mureş (2014-15).

S-a alăturat Politehnicii la mijlocul lunii iulie a anului 2019. În primul sezon a fost golgheterul alb-violeţilor, cu opt reuşite în campionatul întrerupt după doar 22 de meciuri. În jocurile oficiale are 59 de partide şi 11 goluri înscrise în tricoul echipei noastre.

Mulţumim pentru tot, Mircea!