Sezonul juniorilor înaintează cu pași repezi, iar victoriile se adună în palmaresul Academiei Politehnicii. Jucătorii au un drum lung de parcurs, și de asta se pregătesc cum se cuvine. Dar cine îi ajută să fie în cea mai bună formă a lor? Este vorba de Remus Datcu, preparatorul fizic care se ocupă de Poli Timișoara. Într-un scurt interviu, acesta ne povestește câte ceva despre el însuși și, bineînțeles, despre antrenamentele sale cu echipa.

– De cât timp sunteți la Poli și cum vă simțiți aici?

-Pot să spun că sunt dintotdeauna la Politehnica Timișoara… exact dintotdeauna. Mă simt bine, altfel plecam demult.

– Cum ați ajuns să fiți preparator fizic și ce pregătire aveți?

-Am terminat facultatea de Educație fizică și sport, aici, la Universitatea de Vest. Am început în primă fază cu doi tenismeni, mi-a plăcut ce fac și am ajuns și la fotbal. Am practicat și eu fotbalul, am făcut junioratul, am terminat un liceu sportiv și am mers tot pe aceeași direcție.

– Cât de important este un preparator fizic pentru o echipă de fotbal?

– În momentul actual cred că preparatorul fizic face parte din așa numitul „staff”. Înainte, poate, acum douăzeci de ani, era ceva puțin „opțional”. Acum toate echipele apelează la un preparator fizic, asta și din pricina faptului că divizarea muncii e importantă într-o echipă de fotbal. Fiecare cu bucata lui.

– Este vreo diferență între antrenamentele de forță ale juniorilor și cele ale seniorilor?

– Diferența dintre partea de juniori și seniori este că antrenamentul de forță, la juniori îl folosim pentru dezvoltare, la seniori e mai mult pentru menținere, pentru tonus. Depinde și de perioadă, bineînțeles, dar, vorbind global, e o diferență. Juniorii sunt în dezvoltare, seniorii au ajuns deja la un apogeu și trebuie doar menținut.

– Cât de des se fac aceste antrenamente?

– Pe partea de Academie, în timpul campionatului, de două ori pe săptămână. Precompetițional, am făcut patru antrenamente de forță la juniori. La seniori diferă puțin, plus că vorbim de o pregătire fizică generală și una specifică. Fiecare sport are o pregătire specifică, aparte.

– Credeți că este mai greu pentru un jucător să se perfecționeze din punct de vedere fizic sau tactic?

– Cred că tactic. Fizic, e puțin mai mecanic și mai liniar. Tactic, trebuie să înțeleagă mai multe. Depinde de foarte multe lucruri, de mișcarea coechipierilor în teren, de mișcarea adversarilor în teren, de multe lucruri interne și externe.

– Care este antrenamentul dumneavoastră din viața de zi cu zi?

– Munca. Munca este antrenamentul meu de zi cu zi. De cele mai multe ori, plec dimineața și ajung seara.

– Cât de mult influențează alimentația starea fizică?

– Foarte mult. E importantă și alimentația, și hidratarea, somnul… Nu neapărat în ordinea asta, dar toate trei sunt importante în viața unui sportiv și în viața unui om.

 

 

Articol scris de Crina Răducanu