Oraş reşedinţă al judeţului Gorj, Târgu-Jiu este străbătut de râul Jiu şi e celebru pentru ansamblul monumental al lui Constantin Brâncuşi. Acesta, unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii, s-a născut într-o localitate gorjeană, Hobiţa, realizând la Tg. Jiu celebrele creaţii Coloana Infinită, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, care, împreună cu biserica ortodoxă Sf. Apostoli, alcătuiesc Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”.

Fotbalul din acest oraş oltean a fost, până în ultimii 16 ani, cu desăvârşire mediocru. Actualul club Pandurii a luat fiinţă, chiar cu acest nume, abia în 1962, prin fuziunea dintre echipele locale Flacăra-Unirea şi CIL. În 1972 şi 1975, Pandurii absoarbe alte grupări ale oraşului, pe AS Gorjul şi, respectiv, Cimentul. S-a mai numit Victoria, Cimentul-Victoria, Gloria Pandurii, din 1988 purtând neîntrerupt actuala denumire.

Echipa promovează în premieră în Divizia B abia în 1977. Cu fostul selecţioner, Victor Piţurcă, tânăr atacant de 21 de ani. În anii ’80, chiar pierde, în favoarea Minerului Motru, statutul de club-fanion al judeţului. În anii ’90 se zbate în Divizia C.

În 2000 repromovează în B. Începe să atace locurile fruntaşe. În 2004 termină pe 2, pe atunci loc nepromovabil, în spatele Sportului Studenţesc. Iar în anul următor, 2005, câştigă seria a II-a, la un punct distanţă de FC Sibiu, şi promovează, în premieră pentru judeţul Gorj, în primul eşalon! Antrenor era Emil Săndoi.

De atunci și până în 2017, Pandurii a evoluat constant în Liga I. Chiar dacă de două ori a retrogradat ”pe teren”, dar a rămas la ”masa verde”, graţie unor locuri vacante, în calitate de primă retrogradată: în 2006, Sportul Studenţesc neprimind licenţa, şi în 2010, Internaţional Curtea de Argeş desfiinţându-se! În Cupa României, cel mai sus a ajuns în semifinale, în 2007.

Sezonul 2012/13 a fost cel mai bun din istoria clubului. A fost început cu Petre Grigoraş antrenor şi terminat cu Cristian Pustai. Şi Pandurii au terminat pe un incredibil loc 2 în Liga I, obţinând, în premieră, calificarea în cupele europene.

În sezonul 2013/14 al Ligii Europa, Pandurii a eliminat, în tururile preliminarii (a intrat direct în al 2-lea), pe estonienii de la Levadia Tallinn (0-0, 4-0) şi pe israelienii de la Hapoel Tel Aviv (1-1, 2-1), iar în play-off, uriaşă surpriză şi calificare dramatică, pe portughezii de la Braga (0-1, 2-0 d.p.).

S-au calificat astfel în grupe, fiind singura echipă românească în grupele acestei ediţii a competiţiei! Au fost eliminați într-o grupă cu Dnipro Dnipropetrovsk, Pacos de Ferreira și Fiorentina.

Stadionul Municipal Tudor Vladimirescu din Tg. Jiu avea 9.200 de locuri, era dotat cu nocturnă și a găzduit finala Cupei României din 2009, CFR Cluj – FC Timişoara 3-0. Pe locul său a fost construit unul ultramodern, inaugurat la 25 octombrie 2019. Poartă aceeași denumire, are 12.518 locuri (acoperite integral) și nocturnă. Între timp, echipa a jucat acasă la Drobeta Tr. Severin, la Motru și pe terenul sintetic de lângă stadionul aflat atunci în reconstrucție.

În toamna anului 2016, Pandurii a jucat din nou în Liga Europa, apoi intrând în insolvență… Iar în 2017, gorjenii au retrogradat, dramatic, în ultimele minute ale ultimei etape, în liga secundă. În ultimele trei sezoane, au evitat la limită retrogradarea în C…

Echipa e antrenată acum de un timișorean, Călin Cojocaru, a efectuat cantonamentul iarnă la Timișoara, jucând un amical cu Politehnica (5-0 pentru alb-violeți), și este ”lanterna roșie” a clasamentului, cu doar 8 puncte.

Sursă foto: Pandurii Târgu Jiu