Foto: Facebook Aerostar Bacău

Viitoarea adversară a Politehnicii, Aerostar Bacău, e una dintre noutățile propuse de Liga a II-a în acest sezon. Formația din urbea lui Bacovia și-a câștigat dreptul de a evolua în acest eșalon în vara acestui an, după ce a câștigat Seria I a eșalonului terț. Și totuși, nu vorbim despre o cvasidebutantă la acest nivel, Aerostar activând „B” sub altă denumire, vreme de șase sezoane, în anii 80-90.

Actuala Aerostar a fost fondată în 1977, sub denumirea Aripile Bacău. După o ascensiune rapidă spre Liga a III-a, galben-albaștrii au promovat în Divizia B în 1985, rezistând în primă fază două sezoane. Revenirea în eșalonul secund s-a consemnat în 1988, formația băcăuană bifând de această dată patru prezențe consecutive la acest nivel, cu cea mai bună clasare în 1989/1990, când a ocupat locul 8. După ce de-a lungul anilor a purtat denumiri precum Aripile sau Aripile Victoria, din sezonul 1991/1992, echipa de lângă aeroport a preluat denumirea actuală, Aerostar. Sub acest nume, a retrogradat în „C” la finele sezonului 1991/1992, clasându-se pe locul 16 în seria din care a făcut parte.

Aventura Aerostarului în cel de-al treilea eșalon a durat doar un an și jumătate, echipa retrăgându-se din campionat în pauza de iarnă a ediției 1993/1994, din cauza dificultăților financiare. Cu toate acestea, gruparea nu și-a încetat activitatea, continuând în ligile județene până în 1999. Atunci, Aerostar a revenit în divizia a treia, unde a evoluat fără întrerupere până în vara acestui an, când a izbutit promovarea în eșalonul superior.

Chiar dacă, în anii de glorie ai fotbalului băcăuan, a stat mereu în umbra echipei-fanion a urbei, fie că ea s-a numit Sport Club, Selena sau FCM, Aerostar are meritul de a fi lansat o serie de nume importante pentru fotbalul românesc. În anii 80, la Aripile Victoria s-au remarcat, printre alții, portarul Costel Câmpeanu și atacantul Petre Grigoraș. În anii 90, s-a format la Aerostar și Radu Ciobanu, viitorul jucător de bază al concitadinei FCM. Nu în ultimul rând, la Aerostar a fost remarcat fostul portar al Politehnicii, Costel Pantilimon, cel care în prezent apără buturile legendarei Nottingham Forrest, în a doua divizie engleză.

Victorioși în Cupa României

Aerostar Bacău a disputat deja un meci oficial în această săptămână. Aseară, divizionara secundă s-a impus cu 4-1 pe terenul nou-promovatei în Liga a III-a, Ceahlăul Piatra Neamț, în turul 3 al Cupei României. După ce gazdele au deschis scorul în minutul 19, prin Clopoț-Barb, Aerostar a întors rezultatul, prin „dubla” lui Buhăcianu, din minutele 22 și 36, și reușitele lui Vraciu (min. 40) și Istrate (min. 77). De menționat că fostul atacant al Științei Miroslava, Valentin Buhăcianu, a contribuit la toate cele patru reușite, la ultimele două în calitate de servant.

Antrenorul Cristian Popovici a început jocul de la Piatra Neamț în alcătuirea Muntean – Ardei, Florescu, Mihăieș, Chirilescu, Căinari, Adăscăliței, Chirilă, Hurdubei, Buhăcianu, Vraciu. Au mai intrat D. Munteanu, Istrate și Sahru.

Fără victorie în noul sezon

Foto: Facebook Aerostar Bacău

După primele patru runde scurse din această ediție de campionat, Aerostar nu a acumulat decât un punct. De menționat că pe arena proprie, situată în imediata vecinătate a Aeroportului Internațional „George Enescu”, băieții lui Popovici au acumulat două înfrângeri, ambele fără gol marcat: 0-1 cu Pandurii Târgu Jiu și 0-2 cu Metaloglobus.

În deplasare, echipa a lăsat o cu totul altă impresie, obținând singurul punct de până în prezent în disputa din etapa a 2-a, de pe terenul lui Metaloglobus București. În Pantelimon a fost 1-1, golul băcăuanilor fiind semnat de Hurdubei. Etapa trecută, Aerostar a fost protagonista unuia dintre cele mai spectaculoase meciuri ale începutului de sezon, pierzând cu 4-3, la Petroșani, cu ACS Energeticianul. Pentru galben-albaștri au punctat Buhăcianu, de două ori, și Hurdubei.

***

Partida Aerostar Bacău – Politehnica Timișoara, din etapa a 5-a a Ligii a II-a, va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, și nu va fi televizată.