Fotbalul din Galați nu contase niciodată la nivelul primei divizii, chiar dacă echipe precum Gloria CFR, Siderurgistul și FCM au jucat mai multe sezoane în acest eșalon.

Istoria fotbalului din orașul siderurgist de la malul Dunării va fi radical schimbată de Oțelul. Înființată în 1964, ca echipă a Combinatului Siderurgic din Galați, Oțelul va ajunge abia în 1986 în D1. Între timp, trecuse prin multe preluări și cedări de locuri în cadrul fotbalului din județ, lucru specific, de altfel, pentru echipele gălățene.

În 1988, Oțelul debutează în cupele europene și reușeșete o victorie fantastică, 1-0 împotriva celebrului club italian Juventus , pe teren propriu, în Cupa UEFA.

În 2007 este una dintre câștigătoarele ultimului tur din Cupa UEFA-Intertoto (competiție acum dispărută).

În 2011 devine prima grupare din Țara Moldovei care câștigă titlul național în România. În același an cucerește și Supercupa României și participă în grupele Ligii Campionilor (niciun punct într-o grupă cu Benfica, Basel, Manchester United). Antrenor era Dorinel Munteanu, cel care este și acum pe banca echipei.

2013 aduce insolvența clubului, 2015 – retrogradarea din elită, iar 2016 – desființarea. În acest din urmă an, suporterii înființează pe SC Oțelul. Aceasta va recupera palmaresul Oțelulu, iar în vara acestui an Oțelul a promovat în liga secundă.

Articol redactat de Octavian Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al Politehnicii Timișoara

Foto credit: SC Oțelul Galați