Politehnica Timișoara anunță că a reușit, la sfârșitul lunii noiembrie, finalizarea proiectului ”Îmbunătățirea performanțelor sportive a fotbaliștilor Politehnica Timișoara prin monitorizare GPS”, inițiat de Academia Politehnica Timișoara și susținut de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara prin Apelul 4/2021 Sport, finanțare publică nerambursabilă pentru proiecte sportive. 

Proiectul a constat în achiziționarea unui sistem de monitorizare GPS live pentru sportivii de la echipele U19 și U17 ale clubului, participante în Liga Elitelor din România. S-a optat pentru achiziționarea unui sistem cu 20 de dispozitive, produs de K-Sports Tech, din Italia. Sistemul e format din veste, dispozitive de monitorizare GPS, antene de emisie-recepție a semnalului și tablete pentru culegerea datelor furnizate de către sistem.

În paralel clubul nostru a inițiat un program de recrutare pentru poziția de Junior Data Analyst, căutând o persoană care, în mod voluntar pentru început, să fie prezentă la antrenamentele și meciurile echipelor de juniori mari. Colaboratorul tehnic al proiectului, Miodrag Todorov, preparator fizic în cadrul Academiei noastre, ar urma să ofere suportul necesar persoanei desemnate pentru a ocupa această funcție. Au fost primite un număr de 24 de aplicații pentru poziția de Junior Data Analyst, în urma analizării CV-urilor fiind reținute șapte aplicații. Pe parcursul lunii decembrie comisia tehnică a Academiei Politehnica Timișoara va conduce interviuri cu persoanele selectate, pentru a prezenta așteptările noastre și pentru a asculta propunerile candidaților. În urma acestei sesiuni de interviuri va fi selectată o persoană ce va ocupa, începând de la 1 ianuarie 2022, poziția de Junior Data Analyst în cadrul Politehnica Timișoara.

Proiectul a fost reliefat prin intermediul site-ului oficial www.sspolitehnica.ro, a canalelor oficiale de comunicare ale clubului și cu sprijinul media locale. A fost realizat un clip de prezentare a sistemului, funcționalităților acestora și a modului în care acesta sprijină activitatea Academiei noastre. Spotul de prezentare va fi publicat în data de 15 decembrie 2021 pe pagina oficială de Facebook și pe contul de Youtube al clubului nostru și este realizat, alături de restul campaniei de promovare și comunicare, de către Action Cinema.

Prin implementarea proiectului ce a constat în achiziția acestui echipament, membrii staff-urilor tehnice vor putea face o analiză mult mai amănunțită a performanțelor sportive ale fiecărui jucător, precum și să aibă o imagine de ansamblu asupra dezvoltării lor. Făcând o analiză detaliată a randamentului oferit de jucători în timpul antrenamentelor sau a meciurilor se pot observa zonele în care aceștia au nevoie să își îmbunătățească performanțele, după cum pot fi identificate și punctele forte ale fiecărui jucător, pe care acesta să le speculeze în interesul echipei. Beneficiul întors comunităţii locale se va materializa prin creşterea calităţii în practicarea activităţii sportive, precum şi a gradului de securitate a integrităţii fizice a acestora prin evitarea accidentărilor.
Implementarea prezentului proiect propus poate fi o oportunitate imensă de a fi mereu in contact cu părinţii sportivilor, care pot primi rapoarte privind evoluţia acestora, astfel încât să putem depăşi bariere mentale precum: „Copilul meu de ce nu joacă mai mult?”, sens în care antrenorii şi tehnicieni vor putea sigura o comunicare şi informare pe parametrii măsuraţi. În plin context pandemic, procesul de digitalizare este imperios necesar a fi susţinut, în toate activităţile de zi cu zi, deci inclusiv, a activităţii sportive.Iar alinierea activităţii sportive timişorene la standardele europene, pune Timişoara pe harta cluburilor de elită a fotbalului internaţional.

Proiectul sportiv a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și a fost desfășurat în perioada 01.10.2021 – 30.11.2021. Valoarea totală a proiectului a fost de 85.000 lei, din care 75.000 finanțare nerambursabilă.