Clubul nostru a hotărât să-şi exprime public poziţia în privinţa situaţiei actuale, care afectează atât Politehnica Timişoara, partenerele de întrecere din Liga 2 şi nu numai. Într-o conferinţă de presă organizată astăzi, reprezentanţii Asociaţiei Suporterilor Timişoreni „Druckeria” în board-ul de conducere al clubului, Cristian Romoniţă, Dinu Negriu şi Saşa Moza, au prezentat propunerea Politehnicii în privinţa formatului următorului sezon competiţional în contextul epidemiologic actual.

Politehnica a ales să facă un pas în faţă şi să prezinte în mod transparent problemele concrete cu care se confruntă. Poziţia clubului în ceea ce priveşte modul de desfăşurare al sezonului 2020-21 al Ligii 2 nu s-a schimbat faţă de cea avută la finele lunii aprilie, atunci când se propunea de asemenea îngheţarea sezonului competiţional, lucru care s-a şi întâmplat ulterior pentru cluburile aflate mai jos de poziţia a 6-a în eşalonul secund.Reprezentanţii clubului au vorbit şi despre numeroasele probleme conexe cauzate de pandemie, inclusiv situaţia financiară.

„Din punctul nostru de vedere fotbalul nu se poate juca fără suporteri. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ne-a îndepărtat de ceea ce suntem noi. Noi suntem echipa suporterilor şi jucăm pentru suporteri. Există fotbal înainte de Covid şi fotbal după Covid… Orice organizaţie trebuie să se adapteze ca să reziste. Am estimat nişte lucruri acum patru luni, la apariţia pandemiei, şi cred că am fost primul club care am cerut îngheţarea campionatului şi două serii la Liga 2. Ceea ce am cerut atunci, în mare parte s-a adeverit, în sensul că am cerut îngheţarea campionatului pentru că: nu se vor putea juca meciuri, se vor face compromisuri şi aşa mai departe. S-a văzut că la Liga I, cel puţin, foarte multe meciuri nu s-au jucat. S-au făcut compromisuri: precum meciul Craiova – CFR, s-a decis să se treacă la 16 echipe în Liga I şi s-a făcut un play-off cu şase echipe la Liga 2.

În continuare ne susţinem poziţia, cel puţin pentru sezonul viitor, de a fi două serii în Liga 2. Tocmai din această perspectivă, din ceea ce am văzut că s-a intâmplat. Se estimează acum 21 de echipe iar campionatul trebuie să înceapă pe 29 august. Teoretic trebuie să se termine în jur de 20 mai pentru că începe EURO la anul. Vor fi foarte multe meciuri, date strânse… Toate astea fără spectatori. Ne dorim două serii din două perspective. O dată, foarte important pentru noi, suntem echipa suporterilor şi suntem în primul rând aici pentru suporteri. Fotbalul fără suporteri e o competiţie, acolo, doar de formă. În al doilea rând suntem susţinuţi de suporteri şi în tribune şi financiar. Am făcut nişte calcule analizând bugetul de anul trecut. Lipsa spectatorilor ne scade bugetul cu 34% aproximativ în sezonul următor. Dacă coroborăm asta cu faptul că o parte din sponsorizări s-au diluat. Avem sponsori care au fost afectaţi de pandemie şi nu mai au aceleaşi venituri. Ajungem la un minus de aproximativ 50%. Toate astea, coroborate cu o lipsă de predictibilitate. Nu că nu ştim să facem un buget de cheltuieli, o facem de opt ani!”, a declarat Cristian Romoniţă.

„Cerem serii pe criterii geografice şi stabilirea unui regulament clar. Să prevadă ce se întamplă când nu se poate disputa un meci. Să nu mai existe compromisuri precum la Liga I… Am făcut şi o simulare cum ar putea arăta cele două serii (…) Într-o singură serie sunt şanse ca mai multe echipe să se retragă. Fiind vorba de 40 de etape cel puţin, dacă ar fi două serii sunt şanse mai mari ca toate echipele să încheie competiţia pe teren. Dacă se începe în 29 august-1 septembrie, noi am luat legătura cu mai multe cluburi şi astăzi vom face o cerere către celelalte cluburi şi către FRF pentru o Ligă a II-a cu două serii… Cel mai bine ar fi să se voteze, la fel cum s-a votat la Liga I, creşterea numărului de la 14 la 16, la fel, ar fi democratic în situaţia actuală de pandemie ca cele 21 de echipe să voteze sistemul pe care-l vor. Toată lumea trebuie să se gândească şi la cheltuieli”, a spus şi Dinu Negriu.

Situaţia e şi mai dificilă când vorbim de „fotbalul mic”. „Nu ştiu cum o să se dispute Liga 3 anul acesta şi campionatele de juniori, Elite. Noi avem o academie foarte bună de juniori, cu trei echipe care sunt la Elită, dacă şi la grupele de Elită se vor cere teste, nu ai cum să termini competiţia. Iar varianta cu două serii la Liga 2 e singura care ar permite ca şi campionatul să se încheie pe teren. Altfel, se va termina iar… altundeva. La câte meciuri se vor amâna 20 de etape vor fi suficiente în ediţia 2020-21″, a concluzionat Saşa Moza.

Politehnica Timişoara va propune astfel oficial celorlaltor cluburi din Liga 2 şi Federaţiei Române de Fotbal, trecerea în viitoarea ediţie de campionat la un format „de criză” cu două serii şi disputarea jocurilor în sistemul clasic, tur-retur, fără play-off şi play out. Mai jos prezentăm o variantă de cum ar putea arăta cele două serii, clubul nostru fiind deschis altor propuneri şi dezbateri pe această temă.

Seria I (est): Turris-Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid București, Metaloglobus București, Dunărea Călărași, Gloria Buzău, Farul Constanța, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Aerostar Bacău;
Seria a II-a (vest): CS Mioveni/Chindia Târgoviște, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Politehnica Timişoara, Ripensia Timișoara, „U” Cluj-Napoca, CSM Reșița, Csikszereda Miercurea Ciuc, Pandurii Târgu Jiu, FC U Craiova 1948, CSM Slatina, ACSF Comuna Recea.