Recea este o comună din județul Maramureș, aproape lipită de reședința de județ, Baia Mare. Raportându-ne la spațiul istoric românesc, Recea (ca și Baia Mare) nu se află însă în provincia istorică Maramureș, ci într-una pe care am numi-o Subcarpatia (la întâlnirea Crișanei, Ardealului și Maramureșului).

AS Comuna Recea, echipa de fotbal ¬– cu denumire atipică – a localității, a fost înființată acum doar câțiva ani, în 2013 (deși pe siglă apare ca an de înființare 2015). Peste doar doi ani, în 2015, a promovat în Liga a III-a și și-a schimbat denumirea în ACS Fotbal Comuna Recea.

Foto: R. Buia jucător la Politehnica AEK (sursa: ”Regele Fotbal”)

Curând se va afirma ca una dintre pretendentele la promovare în eșalonul secund: locul 2 în 2018 și 2019. Iar în vara acestui an, după ce s-a aflat pe locul 1 în seria a V-a a Ligii a III-a, în momentul ”înghețării” campionatului din cauza pandemiei de coronavirus, a câștigat (la lovituri de departajare) barajul pentru locul 1 în serie (și, implicit, pentru promovare), contra vecinei Minaur Baia Mare.

Echipa joacă acasă pe micuțul stadion Central (600 de locuri) din Recea, inaugurat în 2018. Până atunci, terenul propriu fusese în două sate din comună, Mocira și Săsar.

La echipă a fost antrenor, timp de mai mulți ani, ex-internaționalul Romulus Buia, fost idol al microbiștilor timișoreni pe vremea când juca, în prima jumătate a anilor 2000, pentru Politehnica AEK.

Un sat aparținând de comuna Recea, este vorba de Săsar, a avut echipă chiar în eșalonul secund (!!), în ediția 1960/61, când Dinamo Săsar a terminat pe locul 10 (din 14 echipe) în seria a III-a.

Sursă foto: ACS Fotbal Comunal Recea