În 1928, Colțea Brașov cucerea titlul de campioană națională, punând punct seriei-record de șase titluri consecutive ale Chinezului. Colțea a fost un club-filială a lui Colțea București și a avut o existență de doar câțiva ani, fiind rival, pe plan local, cu gruparea Brașovia. În 2015 s-a înființat un club, CS Colțea 1920, care-i poartă numele.

FC Brașov s-a înființat în 1936, sub denumirea de UAB. A cunoscut mai multe denumiri până când, în 1958, a adoptat-o pe cea care va deveni celebră: Steagul Roșu. Echipa termină pe locul 2 în prima divizie în 1960, iar în anul următor devine prima echipă românească ce câștigă un trofeu internațional oficial, Cupa Balcanică (aflată la prima ediție)!

În sezonul 1965/66 al Cupei Europene a Târgurilor (ulterior Cupa UEFA) a eliminat pe NK Zagreb, iar în ”primăvara” competiției a fost eliminată, doar la baraj, de Espanol Barcelona. Un meci memorabil a fost în 1974, în Cupa UEFA. A pierdut în tur, în deplasare, 0-2 cu Beșiktaș. În retur a remontat, calificându-se după un 3-0, toate golurile marcate între min. 86 și 89!!

Ultimele două goluri ale acelui joc au fost marcate de Șerbănoiu, cel care, la fel ca și alți doi ”stegari”, Păltinișanu și St. Anghel, vor face apoi parte din legendara echipă a Politehnicii Timișoara.

Între timp, în anii ’50, Brașovul (numit Orașul Stalin) are o echipă în elită, pe Dinamo (fostă Dinamo B București și viitoare Dinamo Cluj și apoi Dinamo Galați!).

Pentru turneul final al CM 1970, Steagul Roșu a dat naționalei României trei jucători (Adamache, Ivăncescu, Pescaru).

În 1980, numele va fi schimbat în FCM , iar în 1990, în FC. Mulți ani, patron al clubului a fost Ioan Neculaie. În 2001, FC Brașov a întâlnit în Cupa UEFA pe Internazionale (cu brazilianul Ronaldo în componență). În 2017, pe când era în Liga a II-a, clubul s-a desființat.

În vara anului trecut, Corona Brașov (care a fost și un sezon, 2013/14, în D1) a promovat în eșalonul secund, însă a fost absorbită de FC Brașov, reînființată.

Suporterii ”stegari” (ce frumos e acel banner cu ”Rezistența din munți”!) continuă să susțină, însă, pe SR Brașov, din Liga a III-a, club înființat chiar de ei în 2017.

La acest club s-a lansat Lăcătuș, care va deveni o legendă a Stelei și a echipei naționale.

În Brașov a existat un stadion de capacitate mare pentru România (30.000 de locuri), stadionul Municipal, care a găzduit finala Cupei României din 1989 (Steaua – Dinamo 1-0, gol Gh. Hagi) și un meci al naționalei în 1991. Pe această arenă s-a jucat doar sporadic (FC Brașov jucând prin tradiție pe stadionul Silviu Ploeşteanu, fost Tineretului) și a fost demolată în 2008.

În sezonul trecut, Politehnica Timișoara și FC Brașov s-au întâlnit în barajul de menținere în Liga a II-a, baraj câștigat de brașoveni. Astfel, Poli a retrogradat, dar a rămas pe loc vacant în eșalonul secund.

Actualul antrenor al lui FC Brașov este Dan Alexa, fost jucător și antrenor polist. Cu el pe banca tehnică, Poli a evoluat în play-off-ul D2, în 2021.

Articol redactat de Octavian Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al Politehnicii Timișoara