S-a stins, azi-noapte, la 90 de ani, legendarul Iosif Lereter.

Născut la 23 iulie 1933, la Oțelu Roșu (județul Caraș-Severin), cu numele de Josef Leretter (cunoscut apoi drept Iosif Lereter), el a început fotbalul la echipa locală, Metalosport, în 1949.

Între 1956-1967 a evoluat la Știința/Politehnica Timișoara, urmând și cursurile facultății și devenind inginer mecanic. A făcut parte din ”Echipa de aur” a studenților timișoreni, ca atacant sau mijlocaș, obținând primul trofeu din existența clubului (și primul din istoria fotbalului timișorean postbelic), Cupa României în 1958, după o finală (1-0 cu Progresul București, pe stadionul 23 August din Bucureşti) în care a jucat extremă dreapta.

Foto: Lereter în postura de jucător

A fost folosit într-un meci pentru naționala României, în 1965 (la 32 de ani), 1-3 cu Cehoslovacia, la Praga, în preliminariile Campionatului Mondial.

În 1967 s-a transferat la UTA, rivala Politehnicii, și a prins ultima perioadă de glorie a clubului arădean, cucerind două titluri naționale consecutive (1969, 1970), eliminând pe Feyenoord, deținătoarea ”en titre” a CCE și a Cupei Intercontinentale, în 1970, și jucând sferturi de finală în Cupa UEFA, în 1972. La ”textiliști” a jucat fundaș și a fost primul jucător care a atins, la 16 octombrie 1971, borna celor 300 de meciuri în prima divizie din România! Și-a pus ghetele ”în cui” la aproape 40 de ani, în 1973!

A fost apoi antrenor, la timișorenele Constructorul și UMT, după care s-a dedicat profesiei de inginer, la UMT.

După Revoluție, ”Loli” (așa cum era alintat) s-a stabilit în Germania, iar ultima perioadă a trăit-o într-un cămin de bătrâni din Timișoara.

A fost maestru emerit al sportului și cetăţean de onoare al Timişoarei.

În 2018, atunci când a primit o diplomă de excelență din partea Universității Politehnica și un tricou din partea Druckeriei, în cadrul unui eveniment care a marcat împlinirea a 60 de ani de la câștigarea Cupei României 1958, Lereter era singurul supraviețuitor polist din echipa care a jucat acea finală. Și a venit la Timișoara, din Germania, special pentru eveniment, la volan, deși tocmai împlinise 85 de ani!

Cu acel prilej, a fost invitatul unei emisiuni realizate de Octavian Stăncioiu pentru Teleuniversitatea:

Articolul care-i anunță dispariția pe site-ul gsp.ro este ilustrat cu o secvență din acea emisiune:

Dumnezeu să vă odihnească, domnule Lereter.

Foto din introducere: Lereter la evenimentul organizat de UPT în 2018