În Liga a III-a, ediția 2023/24, sistemul este (aproape) neschimbat. Sunt 10 serii a câte 10 echipe.

În fiecare serie, se joacă sezon regulat, tur-retur, apoi se dispută play-off-ul şi play-out-ul, în care echipele vor intra cu punctajul total din sezonul regulat.

La play-off vor participa primele patru clasate din sezonul regulat, iar la play-out, celelalte şase echipe rămase. Play-off-ul se va disputa tur-retur-tur, cu un total de 9 etape, iar play-out-ul, tur-retur, cu un total de 10 etape.

Primele două clasate din fiecare serie vor disputa un baraj de promovare, în două tururi și în dublă manșă, încrucișat pe serii vecine ca număr. Cele cinci câștigătoare ale barajului vor obține dreptul de a evolua în sezonul următor al Ligii a II-a.

Deoarece, din sezonul 2024/2025, eșalonul secund va trece la un sistem cu 22 de echipe, va mai promova din acest sezon al Ligii a III-a o echipă participantă la acest baraj: este vorba de învingătoarea unui turneu format din două tururi, dar în manșă unică (cu o echipă gazdă), turneu la care vor participa cele mai bune patru dintre cele cinci echipe eliminate în ultimul tur al barajului.

Din fiecare serie a Ligii a III-a, vor retrograda ultimele două clasate din play-out, împreună cu echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament.