Slatina este situată pe malul stâng al râului Olt, în provincia istorică Muntenia, la limita cu Oltenia. De altfel, județul Olt (care are reședința la Slatina) cuprinde teritorii din ambele provincii istorice.
Slatina nu a avut niciodată echipă în prima ligă, în sistem divizionar. Oltul Slatina a reușit, în sezoanele 1924/25 și 1929/30 ale campionatului național, participarea în faza finală.
Spre deosebire de majoritatea localităților din România, în Slatina nu a existat o echipă-fanion istorică, ci multe cluburi cu durată de viață mai lungă sau mai scurtă. Iată-le pe cele mai importante, începând cu 1970: Gloria, Dinamo, Energia, IPA, Sportul Muncitoresc, Metalurgistul, FC, IELIF, FC Grup Aluminiu, Oltul (club diferit de cel interbelic), Alro!
CSM Slatina s-a înființat în 2009. În 2011 a promovat în Liga a II-a, după care și-a schimbat denumirea în FC Olt Slatina și terenul propriu la Piatra-Olt (oraș din județ). În anul următor s-a desființat, numele de FC Olt fiind preluat de Alro Slatina (care se afla și ea în D2), sub forma oficială ACS FC Olt Slatina. Această din urmă echipă (înființată în 2006, prin fuziunea dintre Alprom și Oltul) s-a desființat în 2015, an în care a apărut o nouă grupare în oraș, Inter Olt Slatina (desființată și ea în anul următor).
CSM Slatina s-a reînființat în 2018. Și, tot după doi ani (ca la înființarea din 2009), a ajuns în eșalonul secund. În vara acestui an, după ce s-a aflat pe locul 2 în seria a III-a a Ligii a III-a, în momentul ”înghețării” campionatului din cauza pandemiei de coronavirus, a câștigat barajul pentru locul 1 în serie (și, implicit, pentru promovare), contra lui Progresul Spartac București.
Singura echipă din județul Olt care a evoluat în prima ligă, în sistem divizionar, a fost FC Olt Scornicești, între 1979-1990 (cea mai bună performanță, locul 4, în 1982), timp de mai mulți ani având terenul propriu la Slatina. Scornicești era pe atunci o comună (din 1989, oraș) și era localitatea natală a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, cel care conducea România. De altfel, ascensiunea echipei s-a datorat chiar acestei situații. FC Olt Scornicești a fost prima echipă rurală prezentă în D1 din România!
în ultimii 30 de ani, Slatina a dat fotbalului românesc jucători precum Luțu sau celebrul cuplu de atac al lui Dinamo, Dănciulescu (recordmanul celor mai multe meciuri all time în Liga I, 515, și al doilea în ierahia celor mai buni marcatori all time în Liga I, 214 goluri) – Cl. Niculescu. Din județ sunt originari Raț (113 selecții pentru România!) și Bancu, iar în județ și-a început cariera fotbalistică Craioveanu.
Sursă foto: CSM Slatina – fotbal