În 2016, Farul Constanța termina pe locul 5 în play-off-ul seriei I din Liga a II-a, dar s-a desființat, intrând în faliment.

În acel an, suporterii au înființat, pe modelul Druckeriei, SSC Farul, înscrisă în D4. Echipa a promovat doi ani consecutivi, astfel că acum se află în eșalonul secund.

În vara anului trecut, palmaresul lui Farul a fost achiziționat de fostul internațional Ciprian Marica, unul dintre cei mai buni jucători români ai perioadei dominate de Chivu și Mutu. Tot atunci a fost reînființat clubul Farul (înscris în D4), după care, în toamnă, Marica a devenit patron și la SSC Farul. Urmează ca din vara acestui an, probabil, SSC Farul să primească palmaresul Farului.

Farul, echipa-fanion istorică a Dobrogei, fusese înființată în 1949, în primul eșalon atinsese maxim locul 4, a fost finalistă a Cupei Balcanice (1966) și a Cupei României (2005), dar nu a participat niciodată în cupele europene (doar în Cupa UEFA-Intertoto, ajungând în ultimul tur în 2006).

Farul l-a dat pe legendarul Gheorghe Hagi (născut la Săcele, comună din județ), cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc și unul dintre cei mai mari jucători mondiali ai anilor ’80-’90.

Acesta a înființat, în 2009, Viitorul Constanța (cu ”satelitul” său juvenil Academia de Fotbal Gheorghe Hagi Constanța), cel mai important proiect juvenil al fotbalului românesc postdecembrist. Viitorul a câștigat chiar titlul național, la seniori, în 2017! Viitorul își are însă cartierul general și baza sportivă, construite tot de Gh. Hagi, în orașul constănțean Ovidiu.

De altfel, SSC Farul evoluează pe stadionul numit, oficial, Gheorghe Hagi, dar cunoscut sub denumirea de Farul.