Universitatea Cluj s-a înfiinţat imediat după Marea Unire, în 1919, ca o expresie a românismului din Ardeal. Principalul catalizator al apariției clubului a fost Iuliu Hațieganu, cel care astăzi dă numele Universității de Medicină și Farmacie și Parcului Sportiv Universitar din oraș.
”U” (așa cum e cunoscută echipa) a dat căpitanul naţionalei României, pe bănățeanul Guga, la primul meci din istoria ”tricolorilor”, în 1922.
În 1940, după Dictatul de la Viena, ”U” a ales să se mute la Sibiu, pentru a rămâne în România, revenind la Cluj după război.
Deşi au disputat finalele primelor ediţii ale D1 în sistem divizionar (1933) şi ale Cupei României (1934), ”șepcile roşii” (porecla echipei, deși culorile sunt alb-negru) n-au câştigat de-a lungul anilor decât un singur trofeu, Cupa României, în 1965.
A participat în două sezoane în cupele europene, în 1965 în Cupa Cupelor și în Cupa UEFA în 1972.
După ce a fost în insolvență și a jucat finala Cupei României în 2015, clubul a intrat în faliment în 2016, dar a fost reînființat în același an, sub denumirea de ACSF Alb-Negru al Studenților Clujeni, și înscris în D4.
Din 2017 a revenit la legendara denumire de Universitatea. După două promovări consecutive, ”U” este acum în Liga a II-a, fiind una dintre principalele candidate la promovare.
Evoluează pe ultramodernul stadion Cluj Arena (30.596 de locuri) din Cluj-Napoca, inaugurat în 2011, pe locul fostului stadion al echipei, Ion Moina.
Chiar și după fantastica serie de succese, din ultimii ani, ale concitadinei sale, CFR Cluj, ”U” a rămas echipa-fanion istorică a Ardealului.
În 2019, ”U” a sărbătorit centenarul, lucru pe care, în acest an, îl va face și Politehnica!
Foto: FC Universitatea Cluj