În vara acestui an, în fotbalul din Constanța s-a produs un eveniment de o importanță majoră.

Viitorul Constanța, club fondat în 2009 de către Gheorghe Hagi și care a cucerit un titlu național (2017), o Cupă a României (2019) și o Supercupă a României (2019), și-a cedat locul din Liga I lui Farul Constanța, din D2, și, astfel, s-a desființat.

Farul, echipa-fanion istorică a Dobrogei, a fost înființată în 1949 (deși pe siglă apare anul 1920), în primul eșalon a atins maxim locul 4, a fost finalistă a Cupei Balcanice (1966) și a Cupei României (2005), dar nu a participat niciodată în cupele europene (doar în Cupa UEFA-Intertoto, ajungând în ultimul tur în 2006).

Farul l-a dat pe legendarul Gheorghe Hagi (născut la Săcele, comună din județ), cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc și unul dintre cei mai mari jucători mondiali ai anilor ’80-’90.

Pe locul rămas liber în Liga a II-a, în vara 2021 a apărut Unirea Constanța. Club înființat chiar atunci, are reședința în Constanța, dar este legat de alte două orașe din județ: declară că reprezintă Mangalia și joacă pe teren propriu la Techirghiol!!

Antrenorul echipei a fost, până înaintea meciului cu Poli, ex-internaționalul Ianis Zicu. Cel care, sub culorile lui FC Timișoara, a fost golgeterul Ligii I în 2011, cu 18 goluri. El fusese antrenorul Farului până în vara acestui an.

Foto: Zicu, antrenor la Unirea Constanța (sursa: Facebook Unirea Constanta)


Articol redactat de Octavian Stăncioiu, purtătorul de cuvânt al Politehnicii Timișoara