Mandatul de preşedinte al conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan s-a încheiat. După cum se ştie acesta a fost ales la începutul anului în funcţia de rector al Universităţii Politehnica. Din această săptămână Politehnica Timişoara are un nou preşedinte. Este vorba despre fostul rector UPT, profesorul universitar Viorel-Aurel Şerban, apropiat de proiectul alb-violet încă de la start.

Dr. ing, Dr.h.c.mult Viorel Şerban are o activitate consistentă şi în domeniul sportului. A fost preşedinte al secţiei de handbal a CSU Politehnica (1996–2012), preşedinte Suporter Club – Politehnica Timişoara (1986–1992), secretar executiv al ASU Politehnica Timişoara (1996–2012) şi din 2016 e preşedinte al Consiliului de Administraţie al CSU Politehnica.

 

Aţi fost mereu alături de echipă, acum o faceţi dintr-o postură oficială prin organigrama clubului, cum e această revenire?

Nu ştiu dacă putem să-i spunem revenire, e o senzaţie uşor ciudată, pentru că în aproape toată activitatea mea de cadru didactic al Politehnicii şi prin funcţiile de conducere am fost chiar foarte apropiat de zona sportivă. Şi desigur, deşi am fost mulţi ani în zona handbalului, pentru mine fotbalul a fost întotdeauna marea pasiune. Când poziţia mi-a permis să mă apropii mult mai mult, am făcut-o. Şi iată că, după încheierea mandatului de rector, e o nouă provocare. O provocare pe care eu am primit-o cu braţele deschise, pentru că în calitate de rector am participat practic la intrarea în anul 100 a şcolii noastre de tradiţie şi, iată, din postura de preşedinte al clubului de fotbal Politehnica Timişoara vom intra în anul 100. Şi asta obligă mult.

 

Ce fel de preşedinte veţi fi, prima impresie e că veţi fi un preşedinte executiv activ?

Sigur, mă voi implica mai mult decât am făcut-o din funcţia de rector. Domnul Florin Drăgan, actualul rector, va fi în continuare alături de echipă. Pentru că Universitatea Politehnica face parte din fibra echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Practic am făcut o rocadă. Dar eu voi fi mult mai implicat şi voi marşa pe o serie de activităţi executive. Consider că sunt paşi importanţi de făcut în perioada următoare. De aceea mă voi implica mult mai mult decât o face de obicei un preşedinte. În structura noastră avem team-manager, avem director sportiv, o serie de oameni care se ocupă de detaliile funcţionării. E momentul să luăm decizii mai importante pentru viitorul clubului, care implică desigur alt nivel de abordare. Cam ăsta va fi jobul şi provocarea mea.

 

A fost această perioadă de pandemie, s-a diminuat bugetul, cum se va descurca Politehnica în noul sezon în aceste condiţii?

Sigur, bugetul începem să-l conturăm, avem contracte care trebuie respectate, un lot, de asemenea suntem preocupaţi că unii jucători şi-au încheiat durata contractuală. Unii vor rămâne, alţii vor pleca. Au şi plecat o parte dintre jucători. Căutăm să rezolvăm problemele specifice ale unei echipe de Liga 2, în care sunt obligatorii două poziţii pentru juniori. Facem apel şi la resursa proprie şi colaborările pe care le avem. În aceste coordonate, discutăm precaut, suntem încă în discuţii privitor la formarea bugetului, cu partenerii clasici. Care, după cum bine ştiţi, cei din zona HoReCa, au avut de suferit extraordinar. Asta ne-a afectat destul de mult… Dar suntem încrezători că vom reuşi să ne apropiem de un buget, nu pot să vă dau cifre, e destul de complicat, dar de un buget care să acopere cheltuielile pe care noi le preconizăm cu echipa. Şi de aceea suntem precauţi. Probabil în decursul lunii iulie vom rezolva câteva aspecte. Campionatul se va relua probabil după mijlocul lunii august. Încă nu ştim, să sperăm că va începe. Vedem din păcate ultimele evenimente şi suntem şi noi tot mai surprinşi că s-ar putea să fie în continuare probleme. E capital lucrul acesta. Noi ne-am dori să înceapă campionatul, în condiţiile în care şi o altă sursă importantă de finanţare e reprezentată de spectatori, membrii comunităţii care participă la meciuri şi e o sursă care trebuie fructificată din plin. Acesta a fost printre motivele pentru care noi am solicitat blocarea campionatului, pentru că dispărea una dintre sursele noastre importante, era limitată sau în cel mai bun caz, redusă dramatic.

 

Altfel, se vehiculează poate venirea unor noi sponsori alături de echipă?

Desigur, abia în aceste zile intru în pâine, în sensul că vreau să discut acum cu toţi oamenii clubului de pe alte poziţii, din dorinţa de a mă implica în detalii… Şi, odată având şi aceste informaţii, pe care nu le aveam din postura de rector, o să dezvolt un anumit program, pe care să-l abordăm astfel încât în doi ani de zile să reuşim într-adevăr un proiect care să ne aducă în primul rând o performanţă mai ridicată. Sunt două mari coordonate, nu le-am detaliat, prima înseamnă reorganizarea clubului, chiar şi din punct de vedere juridic. Asta înseamnă mai mulţi oameni şi mai aproape de Politehnica, oameni din Timişoara şi nu numai, oameni cu potenţă financiară. Al doilea aspect, pentru care am avut primele discuţii, reprezintă dezvoltarea Centrului nostru de juniori, care a ajuns deja la un anumit standard. Cred eu că va fi una dintre resursele noastre importante. Atât pentru promovare, cât şi pentru susţinerea financiară a clubului. În sensul că o parte din jucători pot fi transferaţi.

 

O problemă a ultimilor ani e atragerea publicului larg către stadion. Cum poate fi convins un timişorean de rând să vină alături de această echipă şi să nu aleagă alt club?

Sigur că nu e uşor răspunsul detaliat. Global, e simplu, putem atrage publicul dacă echipa noastră va evolua spectaculos, dacă va vedea că la Politehnica se doreşte într-adevăr o reprezentare cu cinste şi onoare a brand-ului Politehnica. Sunt oameni care muncesc şi pe această latură sportivă pentru ca Timişoara să se poată mândri. Cam aceasta este ţinta noastră. În primul rând este să aducem onoare şi să slujim brandul instituţiei universitare, dar şi oraşul Timişoara şi cred eu că prin fapte, şi aici urmează o a treia direcţie dorită în proiectul meu, şi anume să lucrăm şi mai mult la partea de imagine, de promovare, a de fapt ceea ce este acest club, ce este această echipă, ce-şi doreşte şi care sunt metodele prin care şi le doreşte. Nu ştiu câtă lume ştie sau cunoaşte, ce înseamnă ca efort financiar, fără să ai în spate, din punct de vedere financiar, o susţinere stabilă, să menţii o echipă ani de zile în Liga 2. Nu ştiu dacă mai are cineva performanţa asta, să nu ai în spate niciun Consiliu Local, nici Consiliul Judeţean, nici patron, şi să fii o prezenţă deja stabilă în Liga 2, luptându-te cu structuri care sunt net superioare din punct de vedere financiar.

 

Aici e şi meritul suporterilor. Pentru cineva care nu e din preajma echipei, pe scurt, cum funcţionează acest parteneriat, între Universitatea Politehnica şi Druckeria?

Practic, Politehnica este structurată din punct de vedere juridic ca fiind fondată de trei instituţii ale Politehnicii: Universitatea Politehnica, Fundaţia Politehnica şi Asociaţia Absolvenţilor Politehnicii. Ele susţin cu marca Politehnica şi aspectele logistice. Partea financiară este practic susţinută şi printr-un contract de management de Asociaţia „Druckeria” şi cu lobby normal din partea structurilor Politehnicii. Financiar şi managerial Druckeria se implică în destinele echipei. Cam asta ar fi formula… Aşa cum este consolidat astăzi clubul Politehnica aceştia sunt pilonii de bază ai clubului.

 

Aşa cum spuneaţi, clubul e fără susţinere de la autorităţi, fără patron. Cum vedeţi de acum încolo această relaţie, cu autorităţile locale, judeţene, căci am văzut că modelul acesta „românesc”, să zicem, de a da bani direct din bugetul public pentru salariile jucătorilor şi a aştepta imediat nişte performanţe, nu a funcţionat. Cel puţin nu în zona noastră…

Sigur că în decursul existenţei clubului anumite colaborări au fost foarte greu de realizat cu instituţiile locale, chiar dacă în sinea noastră ne-am dori la un moment dat… Eu cred că în perspectivă autorităţile locale ar putea să vină în sprijinul unor cluburi cum suntem noi, mai ales pe partea juvenilă, în sprijinirea tinerilor, care implicit unii dintre ei vin ca să facă sport şi unii dintre ei tind spre marea performanţă. Eu cred că am putea colabora în această zonă! În cealaltă, prima echipă şi aşa mai departe, nu cred, pentru că filosofia noastră este alta şi eu nu cred în participarea instituţiilor publice la dezvoltarea unei structuri sănătoase în domeniul sportului (profesionist), pentru că acolo tot timpul sunt interese, unele politice, altele mai puţin şi cred numai într-o structură pe care noi încercăm acum să o construim. Am funcţionat aşa, dar tot pe aceleaşi principii aş milita să găsim o organizare mult mai permisivă din punct de vedere al atragerii de fonduri şi al creşterii performanţelor.

 

Per total care sunt aşteptările în ediţia 2020-21, care se anunţă una grea?

Sigur că privesc sezonul 2020-21 în perspectiva pregătirii şi aniversării Centenarului Societăţii Sportive a Şcolii Politehnice Timişorene. Obiectivul este ca tot ce se întâmplă începând de săptămânile următoare, să construim structura, echipa, în aşa fel încât sărbătorile în anul 100 al Politehnicii să ne găsească plini de satisfacţii şi, mai ales, de bucurii.

 

Asta înseamnă ca pe 4 decembrie 2021 echipa să fie implicată în lupta pentru promovare?

Exact, sigur că da, ideea este că nu ne putem permite să emitem pretenţii acum. Pentru că nu ştim dacă vor fi două serii, de ce nu? Dacă e 23 într-una atunci înseamnă că e nebunie financiară şi multe vor renunţa. Dar obiectivul imediat e să facem o echipă care să răspundă exigenţelor Ligii 2, cu obiectiv clar să facem o echipă care să fie în poziţiile fruntaşe, astfel încât aniversarea să ne găsească cu mare bucurie, cu finalitate prezenţa în prima ligă naţională.