Sezonul 2021-2022 este primul în care junioarele născute în anul 2006 au drept de joc în Liga 1, urmând ca de la 1 ianuarie 2022 să aibă drept de joc cele născute în anul 2007. De-a lungul primei părți a sezonului, au debutat pentru Politehnica Timișoara trei jucătoare de 2006, iar aceste ultime zile ale anului vă oferim scurte interviuri cu ele: Nicol Dincă-Vuia – fundaș, Roxana Dovîncescu – mijlocaș și Andreea Șepețan – atacant.

Luându-le pe compartimente, prima jucătoare intervievată este Nicol Dincă-Vuia, născută pe 8 iunie 2006. Nicol este din Timișoara, are doi frați mai mici și un câine Max. Câțiva ani a practicat în paralel fotbal și baschet, luând până la urmă decizia de a se axa pe fotbal. A debutat pentru prima echipă a Politehnicii chiar în primul meci, la Alexandria, când a intrat pe final de meci. În cele 11 meciuri din campionat din această toamnă, Nicol a jucat în opt, iar în șase dintre ele a fost titulară și integralistă, acumulând 633 de minute.

Cum ai început să joci fotbal?

Mi-a plăcut fotbalul de când eram mică. Mă uitam la nenumărate meciuri la TV și în fiecare zi băteam mingea în curte. Până la urmă părinții mei au decis să mă ducă la fotbal, inițial la un club de băieți, deoarece pe atunci nu era echipă de fete. Apoi am fost la CFR Timișoara, iar după desființarea clubului am mers la Fortuna Becicherecu Mic, acum Politehnica Timișoara.

Într-o perioadă ai practicat în paralel și baschet. Cum ai reușit să te împarți uneori și între două antrenamente pe zi și școală, unde ai rezultate foarte bune?

A fost foarte greu și obositor. După școală, de obicei, mergeam direct la baschet, ajungeam acasă, mâncam și plecam la unul sau două antrenamente la fotbal. Uneori de la baschet mergeam direct la fotbal. După care seara mă puneam să învăț să fiu pregătită pentru următoarea zi de școală. Dar până la urmă m-a ajutat foarte mult faptul că făceam ceea ce îmi place. Mergeam cu drag la antrenamente, știind ca asta este pasiunea mea.

Cum a venit decizia de a te axa pe fotbal?

Primul sport pe care mi l-am dorit să îl practic a fost fotbalul. Este prima mea iubire. Chiar dacă și baschetul mi-a plăcut extraordinar de mult, a trebuit să renunț. Trebuie să mă concentrez pe un singur sport pentru că îmi doresc performanță și simt că în fotbal am o șansă mai mare să ajung undeva sus. Antrenându-mă cu echipa de senioare de la Poli și jucând meciuri în Liga 1 și la Naționala U17, mi se confirmă că am făcut alegerea corectă.

Ai zis și tu, ai jucat la Naționala U17 a României, anul acesta venind primele convocări pe numele tău, și ai fost titulară la calificări. Ce ai simțit la primele meciuri sub tricolor?

Este o mare onoare să îmi reprezint țara. Nu pot spune decât că sunt mândră să fiu acolo, să joc pentru România!

Ai avut la începutul sezonului probleme medicale, dar după revenirea de la lot ți-ai câștigat locul de titulară în defensiva echipei noastre, cu evoluții foarte bune la o vârstă fragedă, având printre adversare și jucătoare cu dublul vârstei tale. Cum vezi tu evoluția ta din acest an?

Nu pot spune că a fost un drum ușor. După ce am revenit de la lot, mi-a fost greu să intru în echipă, să mă obișnuiesc cu aceasta pentru că am pierdut multe antrenamente și, fiind și staff-ul nou, nu am știut la ce să mă aștept. Mă bucur că am reușit să ajung titulară în meciuri prin forțele proprii. Cred că anul acesta am evoluat destul de mult, simt că am crescut și prin meciuri, unele dintre ele foarte grele, însă mai am foarte mult de muncit pentru a ajunge acolo unde îmi propun.

Cum vezi parcursul echipei noastre din prima parte a sezonului?

Având în vedere schimbările mari din această vară, staff complet nou, au plecat jucătoare, au venit câteva noi, am fost plăcut surprinsă cât de repede am reușit să formăm un grup, o echipă. Suntem foarte uniți cu toții în afara terenului și acest lucru se vede și în teren. Este nevoie de timp să devenim o echipă omogenă în joc, dar suntem pe drumul cel bun. În prima parte a sezonului am avut rezultate pozitive și negative, dar învățăm cu toții din acestea și sunt convinsă că în play-off vom juca mult mai bine.

Cum îți vezi viitorul în fotbal?

Îmi doresc să joc cât mai mult la Politehnica Timișoara, să câștig trofee cu această echipă. Îmi propun să muncesc cât de mult și de bine pot pentru a juca în campionat cât mai mult, pentru a fi convocată cât mai des la Echipa Națională și, dacă o să am șansa să primesc o ofertă din afara țării, să o accept, construindu-mi astfel o carieră în acest sport.

Un mesaj pentru suporterii Politehnicii.

Le mulțumim celor care au fost alături de noi în meciurile din această toamnă atât în momentele bune, dar mai ales în momentele mai puțin bune. I-am simțit alături și înseamnă enorm pentru noi. Le doresc un An Nou mai bun decât 2021 și îi așteptăm în continuare să ne susțină!

Foto: Leczki Józsi, Diana Coltofean