Politehnica Timişoara o întâlneşte sâmbătă pe teren propriu pe FC Braşov în prima manşă a barajului pentru evitarea retrogradării din Liga 2. Ardelenii s-au clasat pe poziţia a 5-a în grupa B a play-out-ului, cu 24 de puncte.

„Suntem într-adevăr înaintea primei manşe, de fapt sunt cele mai importante două jocuri din acest sezon. Sunt două jocuri în care trebuie, nu neapărat să uităm ce a fost până acum, pentru că sigur că sunt lucruri din care trebuie să învăţăm, însă sunt două jocuri în care motivaţia trebuie dusă până la cel mai înalt nivel, spiritul de sacrificiu, spiritul de echipă şi, în care, singura variantă pe care o avem e să ieşim învingători”, a declarat Nicolae Croitoru, antrenorul principal al Politehnicii.

„Sigur este presiune, dar la fel cum e la noi, la Braşov este presiune, sunt două jocuri cu miză foarte importantă, însă trebuie să trecem peste această presiune. Motivaţia trebuie să fie, aşa cum spuneam, la cote înalte, pentru că eu cred că avem de apărat un nume, avem de apărat un spirit, cel al Politehnicii Timişoara, şi cred că cu toţii trebuie să demonstrăm lucrul acesta”, a adăugat tehnicianul alb-violeţilor.

„Braşovul a avut rezultate foarte bune în jocurile din deplasare. Chiar şi ultima deplasare, la Tg. Jiu, au reuşit să o câştige cu 2-1, chiar dacă au evoluat cu un jucător în plus în mare parte din joc. Acasă, exceptând jocul cu Astra, nu au reuşit să câştige în acest sezon. Este clar că aceste aspecte ne arată că Braşovul e o echipă cu jocuri bune în deplasare, cu jocuri consistente. Şi cumva reuşesc să obţină rezultate pozitive”, a precizat acesta despre adversar.

Nici cu ocazia acestui duel echipa noastră nu e ferită de probleme de lot. Astfel, deşi Nicolae Sofran şi Adrian Zaluschi au reluat pregătirea, abia de săptămâna viitoare cei doi vor intra în programul normal alături de colegi. De asemenea, Daniel Olariu resimte în continuare dureri după o mai veche accidentare. În schimb, Claudiu Pamfile a început de ieri să se antreneze normal şi va face parte din lot pentru acest joc.

Întrebat de situaţia vicecăpitanului Cristian Scutaru, care nu va fi folosit nici în dubla de baraj, Nicu Croitoru a explicat: „Eu nu am avut niciun conflict cu Scutaru (…) El a avut nişte exprimări nefericite vizavi de staff, de persoane din conducerea clubului… expresii jignitoare la adresa anumitor persoane, şi lucrurile acestea nu sunt normale. Indiferent că sunt jucători, antrenori, staff, conducători, oricine ar fi. Decizia este luată până la finalul acestui sezon. Scutaru este din punctul meu de vedere un jucător emblematic pentru acest club. Eu m-am exprimat şi cu alte ocazii, la fel ca şi Alin (Ignea), la fel şi Mera, sunt practic jucători care au dus greul ani de zile, însă chiar şi în această situaţie eu cred că trebuie să existe anumite reguli care trebuie respectate”.

Despre relaţia din ultima perioadă cu galeria, antrenorul a concluzionat: „Nimeni nu e fericit atunci când nu sunt rezultate. Iar, că ne place sau nu ne place, aceste rezultate nu au fost în acest sezon. Cel puţin după jocul pierdut acasă cu Sibiul, deşi am avut un început bun de an, au apărut anumite probleme. Şi atunci aceste scandări sunt consecinţă a rezultatelor pe care noi le-am obţinut. Toată lumea aşteaptă rezultate. Chiar dacă în ultimele două jocuri, atitudinea echipei, chiar şi evoluţia, a fost în creştere. Poate la un moment dat ne-a lipsit şi şansa. Aşa cum a fost jocul cu Metaloglobus. Poate şi la Iaşi înfrângerea este nemeritată, pentru că, aşa cum s-a desfăşurat jocul, raportul situaţiilor de gol, dacă ne gândim că până în minutul 83-84, la acel penalty, nimic nu anunţa o astfel de evoluţie a scorului, dacă ne gândim că penalty-ul primit a fost precedat de un penalty foarte clar pe care noi l-am avut. Sunt factori care într-un final au condus la nişte rezultate mai puţin dorite… Repet, toată lumea aşteaptă rezultate, e normal, şi atunci modul cum ei se manifestă este consecinţă a acestor rezultate slabe pe care noi le-am obţinut”.

„Avem o dublă manşă foarte importantă cu Braşov, o echipă periculoasă în deplasare. Sperăm să spălăm ce mai e de spălat din ruşinea că am ajuns la baraj. Să câştigăm ambele manşe şi să ştergem acest campionat pe care l-am făcut. Sperăm să ieşim învingători din această dublă manşă”, a spus şi Alin Ignea, căpitanul alb-violeţilor în deplasarea de la Iaşi.

Experimentatul mijlocaş timişorean admite că duelul cu ardelenii este cel mai important de când activează la Politehnica: „Este cel mai important, altă presiune e când joci la retrogradare, ai mult mai mult de pierdut decât când joci la promovare. La promovare, dacă n-ai promovat asta e. La retrogradare, dacă nu câştigi, ai retrogradat. E o presiune, dar trebuie să o ducem la capăt şi să spălăm sezonul ruşinos pe care l-am făcut până acum”.

„Din punctul meu de vedere au dreptate. Au venit în fiecare deplasare, ne-au susţinut, nu avem ce să le reproşăm lor. Ce să le reproşăm, că nu cântă? Oamenii au venit pe banii lor… fiecare poate să-şi spună părerea. Dacă au venit până la Iaşi pe banii lor, pe timpul lor, ce să le spunem? Că ei sunt de vină şi nu noi? …Trebuie să câştigăm dubla manşă cu Braşovul şi se şterge tot ce s-a făcut şi vedem ce va fi din vară! Nu mai avem la ce să ne uităm în spate… Nu mai avem ce să facem, măcar să le oferim această dublă manşă, să câştigăm şi vedem…”, a conchis Ignea în legătură cu reacţiile suporterilor.

Partida Politehnica Timişoara – FC Braşov, prima manşă a barajului pentru evitarea retrogradării din Liga 2, se dispută sâmbătă, 14 mai, de la ora 14:00 (televizat Digi Sport 1, Prima Sport 2), pe arena „Ştiinţa”. Un bilet la acest joc costă 20 de lei (intrare generală). Mai multe informaţii în link.

Returul e programat o săptămână mai târziu. În sezonul regular Poli s-a impus la Braşov cu 1-0 prin golul lui Erik Gerbi.